ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Epidemia de febră hemoragică Ebola a ucis deja peste 3.000 de oameni. Dincolo de statele africane afectate direct de acest virus, previziunile alarmante au început să se resimtă și asupra economiei, în special în ceea ce privește comerțul cu cacao, având în vedere că Ghana și Coasta de Fildeș sunt principalii producători de cacao, notează ziarul Financial Times.

Pe fondul temerii faţă de o extindere a epidemiei de Ebola în Coasta de Fildeş şi în Ghana, principalii producători mondiali de cacao au crescut preţul acestui produs cu 10%, scrie FT.

Cele două ţări nu sunt afectate în acest moment, dar sectorul producţiei de cacao este ameninţat. Cu doar câteva zile înainte de începerea perioadei de recoltare (de la jumătatea lunii octombrie şi până în martie), investitorii au început să își facă griji.

În cazul în care epidemia se va extide şi în aceste ţări, măsurile de carantină vor perturba grav mişcarea populaţiei, afectând accesul la mâna de lucru. Prin urmare, preţul a crescut cu 10% în ultimele săptămâni, ajungând la 2.957 de euro pe tona de cacao.

Coasta de Fildeş asigură 40% din piaţa mondială şi se învecinează cu Guineea şi Liberia, ţări lovite dur de epidemia de Ebola. Ghana, care asigură 20% din producţia mondială, nu are frontieră cu vreo ţară afectată de Ebola.