ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pot fi pedepsite corporațiile care coafează pierderi contabile de miliarde, ca să nu plătească impozite și taxe în România? 

Categoric, da. 

Optimizarea fiscală - o evaziune fiscală care se identifică drept practică legală - este un delict de concurență, care poate fi sancționat de Consiliul Concurenței cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Legea permite, de asemenea, concurenților și consumatorilor păgubiți prin acel delict de concurență, să obțină de la delincvent despăgubiri consistente. 

Pedepsele sunt foarte severe mai ales pentru efectul de descurajare: e necesar ca nimeni să nu mai comită pe viitor delictul de concurență drastic pedepsit. Indirect, toată lumea trebuie să ajungă să plătească, non-discriminatoriu, impozite, taxe și contribuții sociale. În prescurtare, exact asta înseamnă domnia legii (statul de drept): nimeni nu e mai presus de lege.  

Coafarea datelor contabile pentru a simula pierderi este un delict grav de concurență (care implică și corupție, conflicte de interese și rețele mafiotice de sens). Deci, poate și chiar trebuie să fie sancționată administrativ sau judiciar. 

E.ON, la o cifră de afaceri de 14 miliarde de lei, poate fi sancționată cu o amendă de până la 10% din cifra de afaceri, deci cu 1,4 miliarde de lei, pentru "optimizare fiscală” prin simularea unor pierderi de sute de milioane. De asemenea, poate fi obligată la plata unor despăgubiri, în favoarea consumatorilor și a concurenților. 

Lidl, la o cifră de afaceri de 11 miliarde de lei, poate fi amendată cu 1,1 miliarde de lei și obligată la plata de despăgubiri. 

Liberty Steel, la o cifră de afaceri de 7 miliarde, poate fi sancționată cu o amendă de 700 de milioane. 

Cele trei companii de telefonie mobilă (Vodafone, Orange, Telekom), care au o cifră de afaceri cumulată de 6,5 miliarde de lei și, desigur, pierderi simulate, pot fi amendate cu 650 de milioane de lei și obligate la plata de despăgubiri. 

La fel, cele trei mari lanțuri de farmacii, care au afaceri de 7 miliarde de lei și pierderi simulate. Amenda: 700 de milioane de lei. 

La fel, Untold. Cifră de afaceri: 55 de milioane. Amendă: 5,5 milioane. 

O simplă adunare ne duce la suma de 4,5 miliarde de lei amendă, adică 900 de milioane se euro. Chiar și jumătate din această cifră este enormă. Plus că exemplele de mai sus sunt doar câteva din 410 mii de societăți, inclusiv 3000 de corporații, care se prefac că au pierderi doar ca să nu achite impozite și taxe fiscului român. 

Bonus: statul are de recuperat datorii bugetare de 70 de miliarde de lei de la corporații, din care 58 de miliarde de lei de la companii din top 1000.

Așadar, tot ce trebuie făcut este ca statul să își recupereze creanțele de la aceste vaci sacre ale sistemului. Să determine funcționarul indolent și corupt, dar mult prea bine plătit, să își facă treaba. 

Iar nu să ne majoreze nouă, clasa de mijloc, taxele, impozitele și contribuțiile. 

Noi nu practicăm nici optimizarea fiscală, nici traficul de influență, nici lobby-ul politic. Noi plătim și, mult prea des, ne supunem proștilor și infractorilor, că așa ne obligă statul autoritatist și regimul colonial.