ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul din Gaza, din vara anului trecut, a lăsat traume grave in rândul copiilor palestinieni care au avut șansa să supraviețuiască raidurilor armatei israeliene. Conform unui raport citat de ziarul The Telegraph, peste 370.000 de copii au fost afectați de bombardamentele israeliene din Gaza, în 2014.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Coșmarul prin care au trecut copii palestinieni in acele zile este greu de redat. Fiecare are povestea lui, iar acum trauma lui. The Telegraph prezintă drama unuia dintre ei, protagonist al celui mai sângeros atac al armatei israeliene.

Sayed Bakr, de 12 ani, a supraviețuit bombardamentului letal din cele mai negre zile ale războiului din Fâșia Gaza. A promis că va sta cuminte să facă o fotografie pentru reporteri, alături de tabloul fratelui său, Mohammed, care nu a avut norocul lui. A murit în timpul bombardamentelor. Doar că, de cum s-a văzut lângă fotografia fratelui, a început să plângă și să își strige mama.

Sayed și prietenii săi au fost „eroi” fără voie într-unul dintre cele mai oribile episoade ale războiului de vara trecută dintre Israel și Hamas, soldat cu moartea a 2.200 de palestinieni, dintre care 500 de copii, în cele 50 de zile.

Soarta băiatului și a întregii familii Bakr s-a schimbat într-o fracțiune de secundă. Pe o plajă. În timp ce jucau fotbal pe acea plajă, copiii au fost ținta unui atac aerian al armatei israeliene. Patru băieți din familia Bakr au murit în urma bombardamentului, alți patru au fost răniți. După ce a trecut prin acest coșmar, Sayed a rămas paralizat din cauza spaimei. Zile întregi nu a scos niciun cuvânt și se lovea cu capul de perete.

Tatăl lor a povestit atunci că dormea, când a auzit la televizor că patru copii au fost uciși pe plajă.”Mi-am numărat copiii și am început să strig: unde este Mohammed?”. A fugit spre spitalul al-Shifa și l-a găsit pe Mohamed la morgă. ”Parte a creierului era în afara capului, iar partea din spate era arsă complet. Dar pe fața sa nu erau multe urme”, a povestit, dărâmat, tatăl. A crezut inițial că doar fiul său murise. Apoi a aflat că trei dintre copiii fraților lui au pierit și ei.

Uciderea copiilor pe plaja din Gaza a fost prezentată pe posturile din toată lumea ca unul dintre cele mai cumplite episoade ale războiului din Gaza. Acuzați de acest măcel, israelienii au susținut că pilotul i-a confundat cu militanți HAMAS.

Acum, la mai bine de șase luni de la acel episod, Sayed Bakr este doar unul dintre sutele de copii din Gaza care au nevoie de tratament împotriva șocului psihologic, notează The Telegraph.