ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


6,7 miliarde de euro şi peste 130.000 de locuri de muncă. Atât ar putea pierde Uniunea Europeană în urma interdicţiilor la importurile de alimente din ţările UE impuse de către Rusia, potrivit unei estimări a grupului bancar ING din Olanda.

Embargoul impus de Rusia nu îi va afecta doar pe exportatorii din UE, efectele măsurii dispuse de Moscova urmând să se extindă inclusiv până la nivelul furnizorilor acestora, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.

În 2013, UE a vândut către Rusia fructe în valoare de 1,26 miliarde de euro şi legume în valoare de 769 milioane de euro.

În aceste condiţii, reducerea afacerilor cu Rusia reprezintă o pierdere de aproximativ 6% din producţia totală a UE şi de 0,04% din Produsul Intern Brut al regiunii, potrivit analizei ING. În ceea ce priveşte statele UE, cele mai afectate de interdicţiile impuse de către guvernul de la Moscova ar fi Ţările Baltice. Astfel, Lituania ar putea înregistra o scădere a PIB-lui de 0,4%, Estonia de 0,35% şi Letonia de 0,2%.

Germania ar pierde cei mai mulţi bani, 1,3 miliarde de euro, în urma opririi exporturilor de alimente în Rusia. În acelaşi timp, Polonia ar putea pierde până la 23.000 de locuri de muncă.

Pe de altă parte, inclusiv ţările din UE care nu exportă către Rusia se vor confrunta cu efectele negative ale embargoului, dat fiind că, pe fondul unui surplus al producţiei, preţurile la alimente vor scădea.

Rusia a interzis, la începutul lunii august, importul de produse alimentare din ţările UE şi din Statele Unite, ca răspuns la sancţiunile economice impuse de către acestea Moscovei pe fondul conflictului din Ucraina. În 18 august, Comisia Europeană a decis să deblocheze 125 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe producătorii de fructe şi legume din UE.