ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia este amenințată de Bruxelles cu noi sancțiuni, de această dată de natură militară. Liderii UE vor include, joi, noi oficiali şi entităţi ruse pe lista sancţiunilor, în replică la sprijinul acordat de Moscova separatiştilor din estul Ucrainei, anunţă Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Am decis accelerarea pregătirii măsurilor punctuale decise săptămână trecută", a precizat Ashton, care spune că lista completă va fi publicată joi, relatează AFP, citat de Mediafax.

Lista va fi prezentată joi, a subliniat oficialul UE.

"Comisia va fi mandatată să pregătească sancţiuni ţintite în sectoarele tehnologiilor-cheie şi militare", a declarat anterior ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz în cursul unei reuniuni cu omologii săi la Bruxelles. Această decizie a fost confirmată de surse europene.

Măsurile sectoriale avute în vedere - în afară de sectoarele apărării şi tehnologiilor de vârf - ar putea să vizeze accesul pe pieţele financiare europene, bunuri cu dublă întrebuinţare civilă şi militară şi sectorul energetic, în special petrol-gaze, au precizat alte surse.

Marţi după-amiaza nu se știa dacă aceste eventuale măsuri fac parte din câmpul sancţiunilor economice de anvergură cunoscută sub numele de "faza a treia" - a căror adoptare necesită o reuniune a şefilor de stat şi de guverne - sau dacă rămân în cadrul sancţiunilor specifice mai limitate.

Măsurile constituie o ameninţare la adresa Moscovei, în cazul în care Rusia nu răspunde solicitărilor occidentalilor de a ajuta munca anchetatorilor la locul prăbuşirii zborului MH17 într-o zonă aflată sub controlul separatiştilor proruşi, în estul Ucrainei.