ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Există posibilitatea ca Uniunea Europeană să implodeze, ca NATO să implodeze. Pentru că, dacă rușii intră în noaptea asta în Estonia, unde au 35 la sută minoritari ruși, nu se va declanșa articolul 5 (n.r. din tratatul NATO)”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.

Black Friday:Livrare gratuita in 24 de ore!

Emil Hurezeanu a vorbit la Digi24 despre situația geopolitică și despre țările care iau în serios amenințările Angelei Merkel.
„Iau în serios amenințările de care a vorbit Angela Merkel, de faptul că blocul de stabilitate întărit prin garanții reciproce, în cazul Ucrainei, prin garanțiile marilor puteri din 1994, memorandumul de la Budapesta, apartenența de conținut luată în serios la NATO și UE. Există posibilitatea ca Uniunea Europeană să implodeze, posibilitatea ca NATO să implodeze. Pentru că, dacă rușii intră în noaptea asta în Estonia, unde au 35 la sută minoritari ruși, nu se va declanșa articolul 5 (n.r. din tratatul NATO). Cheltuielile americane și ale NATO sunt mult mai mari declașând articolul cinci și intervenind mult prea târziu. Suntem deja în întârziere. O investiție mai bună ar fi ca americanii să apară deja pe teren cu NATO”, a spus Emil Hurezeanu la Digi24.

Jurnalistul mai spune că una spun americanii, alta NATO.
„Toți se așteaptă ca noi să ne întărim mușchii să facem exerciții și să devenim, cu peste 2 la sută bugete militare, să intrăm noi într-un fel de alarmă de responsabilitate. Asta nu înseamnă să te înarmezi. Cu cine lupți? Cu miile de tancuri rusești cu bombardierele strategice care redescoperă Golful Mexic, cum spune Putin? Asta e lumea în care trăim , o lume nesigură în care n-ar fi crezut nimeni niciodată că liberalul Orban, care a avut o bursă de o jumătate de an la Oxford în 1989, ajunge în 2014 un Putin mic și răutăcios la Budapesta”, a spus Hurezeanu la Digi24.

Ce prevede Articolul 5 din Tratatul NATO


Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord trebuie considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, în cazul producerii unui astfel de atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare în mod individual sau colectiv recunoscut de Articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile astfel atacate prin întreprinderea imediată, individual sau împreună cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii în spaţiul nord-atlantic.

Angela Merkel a declarat astăzi că "securitatea Europei, pe termen mediu şi lung, nu poate fi asigurată decât împreună cu Rusia. De aceea, sancţiunile nu pot fi un scop în sine. Vom menţine dialogul cu Rusia".