ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut o victorie importantă și a intrat în trei parlamente regionale, în urma alegerilor de duminică, percepute drept un test major privind modul în care cancelarul german Angela Merkel a gestionat criza migrației, relatează DPA, citat de Mediafax.

 Partidul populist de dreapta Alternative für Deutschland, fondat în 2013, a obținut 24,3% din voturi în landul Saxonia-Anhlat (est), care se confruntă cu dificultăți economice, și urmează să obțină mandate în landurile bogate Baden-Wuerttemberg și Renania-Palatinat (sud-vest).

"Suntem pe drumul către victorie", a declarat Frauke Petry, conducătoarea AfD, în fața membrilor formațiunii care sărbătoreau victoria, după alegeri.

Potrivit rezultatelor preliminare ale scrutinului, conservatorii lui Merkel din cadrul Uniunii Creștin Democrate (CDU) au rămas la putere în Saxonia-Anhalt.

 Astfel AfD a devenit a doua forță politică în Parlamentul din Saxonia-Anhalt, unde premierul Reiner Haseloff (CDU) se confruntă cu dificultăți în crearea unei noi coaliții.

Cu 15% din voturile exprimate la Baden-Wuerttemberg, Alternative für Deutschland devine a treia forță în Parlament.

Partidul este reprezentat, de-acum în jumătate din cele 16 parlamente regionale germane.

Formațiunea a obținut 12,3% din voturile exprimate în Renania-Palatinat, potrivit unei compilații realizate de Infratest-dimap pentru postul public ARD în baza rezultatelor preliminare.

În pofida creșterii susținerii față de AfD, CDU a exclus orice modificare a politcii lui Merkel cu privire la refugiați.

"Nu văd așa ceva", a declarat secretarul general CDU Peter Tauber în acest sens, după închiderea urnelor.

Frauke și alți lideri AfD au declarat că partidul se pregătește pentru o opoziție puternică în parlamentele landurilor.

"Am vizat să lucrăm în opoziție de mult timp, înaintea acestei campanii", a declarat Petry. "Aceasta este o forță politică tânără, așadar este destul de normal să începem în opoziție. Putem influența lucrurile și de aici", a adăugat ea.

La Baden-Wuerttemberg, Verzii, conduși de popularul premier Winfried Kretschmann, au devenit pentru prima dată cea mai importantă forță politică în parlamentul unui land, cu 30,4% dn voturile exprimate, potrivit ARD.

Succesul politic al AfD în cele trei scrutine poate oferi formațiunii un nou impuls înaintea alegerilor la nivel național de anul viitor, când formațiunea are nevoie de 5% pentru a intra în Bundestag.

Votul în favoarea AfD relevă un viraj către dreapta în întreaga Europă, în contextul unei creșteri economice slabe, unei rate a șomajului ridicate și unui aflux de refugiați în regiune.

Formațiunea era creditată cu 5% în intențiile de vot la nivel național la mijlocul anului trecut, însă recent a atins aproape 10%, în urma crizei refugiaților care a afectat Germania în septembrie.