ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Principalul consilier economic al noului președinte argentinian Javier Milei a declarat că Argentina nu va adera la BRICS de la 1 ianuarie 2024.

În luna august, Argentina și alte cinci state (Iran, Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite) au primit invitații de intrare în BRICS.

Diana Mondino, considerată principala candidată la funcția de ministru de Externe, a declarat pentru Sputnik că nu înțelege deocamdată care ar fi avantajele dacă Argentina ar adera la BRICS.

Însă, dacă ele există, viitorul guvern le va analiza.

„Nu știu de ce există atâta interes pentru BRICS”, a comentat Mondino.

Milei însuși și-a manifestat opoziția față de o eventuală aderare la BRICS și s-a declarat reticent să facă afaceri cu China, cu Brazilia și cu Rusia.

El este considerat promotorul unei politici de apropiere de Statele Unite, dorind să înlocuiască moneda națională cu Dolarul american.

Într-o emisiune, el a declarat:

„Nu voi colabora cu comuniștii, deoarece nu respectă condițiile elementare ale comerțului liber, ale libertății și democrației.”

Însă a promis că nu se va amesteca în afacerile pe care companiile argentiniene le desfășoară cu BRICS.

Deși, într-o declarație anterioară etichetase regimul din China drept „asasin”Beijingul l-a felicitat pe Milei pentru victoria sa în alegeri.

Ceva mai reținută a fost reacția Moscovei.

Făcând aluzie la declarațiile lui Milei, din campania electorală, în care și-a manifestat sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat:

„Am notat un număr de declarații ale dlui Milei din campania electorală, însă ne vom concentra și îl vom judeca pe baza declarațiilor pe care le va face după învestire.”

Milei este și un apropiat al Israelului, declarând că a dorit să se convertească la Iudaism, însă s-a gândit că respectarea strictă a Sabatului l-ar împiedica să-și îndeplinească sarcinile de președinte al țării.

De asemenea, în campania electorală, Milei a declarat că una dintre primele sale călătorii ca președinte va fi la Ierusalim, unde dorește să mute și ambasada țării sale.