ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Irlanda va recunoaște statalitatea palestiniană înainte de sfârșitul acestei luni, a declarat miercuri vicepremierul Micheal Martin, transmite dpa, potrivit Agerpres, citat de stiripesurse.ro

Irlanda și Spania sunt în discuții cu alte câteva țări europene cu privire la o recunoaștere comună a statului Palestina. Deși s-a vorbit despre 21 mai ca dată potențială, Martin a spus că ziua exactă a anunțului rămâne "fluidă".

'Vom recunoaște statul Palestina înainte de sfârșitul lunii. Data exactă este fluidă pentru că suntem în discuții cu câteva țări cu privire la o recunoaștere comună a unui stat palestinian', a declarat el miercuri la postul de radio Newstalk.

'Va deveni mai clar în câteva zile în ce privește data exactă, dar, cu certitudine, se va întâmpla înainte de sfârșitul acestei luni, și aștept cu nerăbdare consultările de astăzi cu câțiva miniștri de externe cu privire la detaliile precise finale', a adăugat el.

'Facem acest lucru în contextul Inițiativei arabe de pace pentru a urmări o soluție cu două state și a extinde semnalul către populația palestiniană în general că susținem dreptul lor la autodeterminare și ideea unei soluții cu două state ca ultima, singura cale prin care israelienii și palestinienii pot trăi unii alături de ceilalți în pace', a explicat vicepremierul irlandez.

Întrebat dacă sprijină apelul ca steagul palestinian să fie arborat pe clădirea parlamentului irlandez, Martin a răspuns: 'Important este să ne concentrăm pe problemele de fond ale unei încetări imediate a focului'.

'Este șocant că Israelul intră în Rafah și că acum este în desfășurare o operațiune militară în Rafah. Suferințele sunt imense. Moartea și distrugerea sunt imense, iar oamenii vor ca ele să înceteze, comunitatea internațională vrea ca ele să înceteze', a adăugat el.

Un apel ca, de Ziua Nakba, pe clădirea parlamentului de la Dublin să fie ridicat steagul palestinian a fost respins de președintele legislativului.