ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În discursul televizat susținut sâmbătă, președintele rus Vladimir Putin a promis să răzbune moartea celor peste 140 de ruși, între care femei și copii, răpuși în atacul terorist asupra unei săli de concerte din Moscova.
 

Putin a spus că cei patru atacatori care au comis vineri un „act terorist barbar” la sala de spectacole Crocus City Hall au fost „capturați și reținuți” și a avertizat că toți cei responsabili „vor fi pedepsiți”.

El a adăugat că securitatea în Rusia a fost înăsprită. De asemenea, Putin a spus că atacatorii au încercat să evadeze în Ucraina și că informațiile preliminare au arătat că unele persoane din Ucraina erau pregătite să îi lase să treacă granița din Rusia.

Redactorul-șef al televiziunii ruse de stat, Margarita Simonyan, a declarat că numărul morților a urcat la 143. De asemenea, starea a 44 de supraviețuitori – inclusiv doi copii – este descrisă ca fiind „gravă”, în timp ce alte 16 victime, inclusiv un copil, se află în stare „extrem de gravă”.
 

Discursul integral al președintelui Rusiei, transmis de ȘtiripeSurse

„Stimați cetățeni ai Rusiei!

Mă adresez vouă în legătură cu actul terorist sângeros și barbar, ale cărui victime au fost zeci de oameni pașnici, nevinovați – compatrioții noștri, inclusiv copii, adolescenți, femei. Pentru viața celor răniți, care se află în stare gravă, luptă acum medicii. Sunt încrezător că vor face tot posibilul și chiar imposibilul pentru a păstra viața și sănătatea tuturor răniților. Cuvinte speciale de mulțumire pentru echipele de ambulanță și aviația sanitară, luptătorii unităților speciale, pompierii, salvatorii, care au făcut totul pentru a salva viețile oamenilor, pentru a-i scoate de sub foc, din epicentrul incendiului și fumului, pentru a evita și mai multe pierderi.

Nu pot să nu observ ajutorul cetățenilor obișnuiți, care în primele minute după tragedie nu au rămas indiferenți și inactivi și împreună cu medicii și angajații serviciilor speciale au oferit primul ajutor, transportând răniții la spitale.

Vom oferi asistența necesară tuturor familiilor care au fost afectate de această teribilă nenorocire, răniților și victimelor. Îmi exprim condoleanțele profunde și sincere tuturor celor care și-au pierdut rudele și apropiații. Împreună cu voi, întreaga țară, întregul nostru popor este în doliu. Declar 24 martie ca zi de doliu național.

În Moscova și în regiunea Moscovei, în toate regiunile țării, au fost introduse măsuri suplimentare de natură antiteroristă și anti-sabotaj. Principalul obiectiv acum este să nu le permitem celor care stau în spatele acestui masacru sângeros să comită o nouă crimă.

În ceea ce privește investigația acestei crime și rezultatele acțiunilor de căutare-operative, la momentul actual pot să spun următoarele. Toți cei patru executori direcți ai atacului, toți cei care au tras, ucigând oameni, au fost găsiți și arestați. Ei au încercat să fugă și se îndreptau spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, era pregătit pentru ei un coridor pentru trecerea frontierei de stat. În total, 11 persoane au fost arestate. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și alte organe de aplicare a legii lucrează la identificarea și dezvăluirea întregii rețele de complici ai teroriștilor: cei care i-au asigurat cu transport, planificau căi de retragere de la locul crimei, pregăteau ascunzișuri, depozite cu arme și muniții.

Repet: organele de anchetă și de aplicare a legii vor face totul pentru a stabili toate detaliile crimei. Dar este deja evident că ne-am confruntat nu doar cu un atac terorist meticulos și cinic planificat, ci cu un masacru în masă pregătit și organizat împotriva oamenilor pașnici, lipsiți de apărare. Criminalii au acționat cu sânge rece și au fost direcționați exact pentru a ucide, pentru a împușca din apropiere cetățenii noștri, copiii noștri. La fel cum odinioară naziștii, care comiteau represalii pe teritoriile ocupate, au plănuit să organizeze o execuție exemplară, un act sângeros de intimidare.

Toți executanții, organizatorii și coordonatorii acestei crime vor suporta o pedeapsă justă și inevitabilă. Indiferent cine ar fi ei sau cine i-a îndrumat. Repet: vom identifica și vom pedepsi pe fiecare dintre cei care stau în spatele teroriștilor, cei care au pregătit această nelegiuire, acest atac împotriva Rusiei, împotriva poporului nostru.

Știm ce înseamnă amenințarea terorismului. Contăm aici pe cooperarea cu toate statele care împărtășesc sincer durerea noastră și sunt pregătite să se unească efectiv în lupta împotriva inamicului comun, terorismul internațional, în toate manifestările sale.

Pe teroriști, ucigași, fiare, care nu au și nu pot avea o naționalitate, îi așteaptă un destin de neinvidiat – pedeapsa și uitarea. Ei nu au viitor. Datoria noastră comună acum, a camarazilor noștri de luptă de pe front, a tuturor cetățenilor țării, este să stăm împreună, uniți. Cred că așa va fi, pentru că nimic și nimeni nu poate să zdruncine unitatea și voința noastră, hotărârea și curajul nostru, forța poporului rus unit. Nimeni nu va reuși să semene semințele otrăvite ale discordiei, panicii și dezbinării în societatea noastră multinațională.

Rusia a trecut de nenumărate ori prin încercări extrem de grele, uneori insuportabile, dar a devenit și mai puternică. Așa va fi și acum”, a declarat Putin, în discursul televizat adresat națiunii.