ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE DUMINICĂ ORELE 23: BREAKING: MASS-MEDIA ISRAELIENE SUSȚIN CĂ A FOST O TENTATIVĂ DE ASASINAT

"Presa iraniană neoficială relatează că președintele Ebrahim Raisi și cel puțin un alt oficial de rang înalt al guvernului iranian au murit în accidentul de elicopter din această după-amiază în nordul Iranului.

Oficialii iranieni din domeniul securității vorbesc deja despre o tentativă serioasă de asasinat, menționând că în convoi se aflau trei elicoptere, iar celelalte două au ajuns în siguranță la destinație.", susține jurnalistul de investigații Suleiman Ahmed pe X:

 
 
ULTIMA FOTOGRAFIE OFICIALĂ
 
Președinții Republicii Islamice Iran, Ebrahim Raisi, și cel al Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, s-au întâlnit și au purtat discuții duminică dimineața, înainte de ceremonia de inaugurare a barajului Qiz-Qalasi, a informat agenția semi-oficială iraniană MehrNews. FOTO:
 
Cei doi președinți iranian și azer au vizitat, de asemenea, diferite părți ale barajului Qiz-Qalasi și au fost informați cu privire la detaliile construcției și la beneficiile exploatării acestuia. FOTO:

Situat la 220 km nord-est de Tabriz, barajul Qiz Qalasi a fost construit pe râul Aras, la granița comună dintre Iran și Republica Azerbaidjan. De aici a plecat președintele Iranului cu o suita de trei elicoptere dintre care al lui elicopterul a căzut. Imaginile de mai sus sunt ultimele fotografii oficiale de dinainte de accidentul/atentatul în cauză. O altă fotografie apărută în presa arabă îl înfățișează pe președinte chiar în elicopter împreună cu un alt oficial:
 
UPDATE 19:30: Agenția pe presă Visegrad 24 anunță că președintele Raisi se poate să fi murit din cauza rănilor suferite în urma accidentului aviatic.


Televiziunea Iranului a oprit programele pentru a difuza rugăciuni pentru Raisi. Un colț a fost rezervat pentru o transmisie în direct de la locul căutării elicopterului prăbușit în care se afla președintele Iranului, scrie Reuters. Salvatorii merg pe jos prin munți în ceață deasă.

 
UPDATE 18:55: Un jurnalist iranian, Farid Moddarresi, a transmis că președintele Ebrahim Raisi are leziuni grave, potrivit stiripesurse.ro. Este o primă confirmare că există un contact cu acesta, după ce elicopterul său s-a prăbușit.
 
UPDATE 18:30: Elicopterul cu care se deplasa președintele iranian Ebrahim Raisi ar fi efectuat o aterizare dură de urgență în apropiere de Jolfa, la granița cu Azerbaidjan și la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de capitala Teheran, susțin diverse surse de presă. Potrivit agenției iraniene de presă Mehr, elicopterul care îl transporta pe președinte ar fi aterizat forțat din cauza ceții dese. Potrivit relatărilor din presa locală, elicopterul ar fi avut „o aterizare dificilă”.

„Câteva dintre persoanele aflate la bordul elicopterului președintelui Raisi au reușit să contacteze cartierul general, alimentând speranțele că accidentul s-ar fi putut încheia fără victime”, relatează pe platforma X agenția Tasnim, citată de stiripesurse.ro. Agenția a precizat că, după o „aterizare dificilă”, persoanele aflate la bordul elicopterului au reușit să trimită un mesaj de urgență.

Condițiile meteo și ceața deasă îngreunează munca celor 16 echipe de salvare trimise, care au început deja operațiunea de căutare. IRNA a definit zona „o pădure” în care fuseseră ploi abundente cu vânt.
 
Împreună cu Raisi călătoreau ayatollahul Al-Hashem, Imamul Juma din Tabriz, ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian și guvernatorul Azerbaidjanului de Est, Malik Rahmati. Un oficial al guvernului local a folosit cuvântul „accident” pentru a descrie cele întâmplate, însă a admis în fața unui ziar iranian că deocamcdată nici el nu a ajuns la fața locului. Nici IRNA, nici televiziunea de stat nu au oferit informații despre starea lui Raisi.
 
Știrea inițială:

Un elicopter în care s-ar fi aflat președintele Iranului, Ebrahim Raisi, ar fi fost implicat într-un accident aviatic. Acesta călătorea într-un convoi de 3 elicoptere, unul dintre ele s-ar fi prăbușit, dar nu se știe dacă este vorba despre aparatul de zbor în care se afla șeful statului iranian, potrivit stiripesurse.ro.
 
Accidentul s-a petrecut în estul Azerbaidjanului, la 600 de kilometri de Teheran.

Salvatorii din Iran încearcă să ajungă la un elicopter implicat într-un ”incident” în timp ce călătorea cu un un grup de persoane între care se afla președintele Ebrahim Raisi, a informat duminică televiziunea de stat iraniană, citată de publicația britanică Mirror.  

Televiziunea de stat iraniană spune că elicopterul care îl transporta pe președintele Ebrahim Raisi a avut „o aterizare dificilă”.

Nu au existat detalii imediate despre ceea ce s-a întâmplat cu elicopterul și nici cine se afla la bord. Agențiile de presă semioficiale au oferit explicații variate pentru ceea ce se întâmplă.

Raisi participase la inaugurarea unui baraj

Raisi fusese în Azerbaidjan duminică devreme pentru a inaugura un baraj împreună cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Barajul este al treilea pe care cele două națiuni l-au construit pe râul Aras.

Iranul folosește o varietate de elicoptere în țară, dar sancțiunile internaționale îngreunează obținerea de piese pentru ele. Flota sa aeriană militară datează în mare măsură de dinainte de Revoluția Islamică din 1979.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, este o persoană dură care a condus anterior justiția din țară. El este considerat un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analiști au sugerat că l-ar putea înlocui pe liderul în vârstă de 85 de ani după moartea sa sau demisia din funcție.