ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele rusești au început să se retragă din Siria, decolările având loc de la baza aeriană din Khmeimim, anunță rt.com. Anunțul Kremlinului a luat prin surprindere atât SUA și cancelariile occidentale, cât și opoziția siriană.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat luni armatei să înceapă retragerea majorității trupelor din Siria, deoarece intervenția militară a Moscovei și-a atins, în mare, obiectivele. La o întâlnire cu ministrul apărării și cu cel de externe, Putin a afirmat că retragerea ar trebui să înceapă de maine, informează B1 TV. De asemenea, el a cerut Rusiei să își intensifice rolul în procesul de pace, pentru a pune capăt conflictul din Siria.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin l-a sunat pe președintele sirian Bashar al-Assad, pentru a-l informa de decizia Moscovei.
 
Pentru a permite supravegherea regimului de încetare a ostilităților, partea rusă va menține pe teritoriul sirian un punct de mentenanță a avioanelor, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Președinția rusă nu a precizat ce tipuri de avioane vor asigura această supraveghere, dar de la intrarea în vigoare a armistițiului la 27 februarie, militarii ruși au recurs la drone desfășurate la baza aeriană rusă din Hmeimim, în provincia Latakia (nord-vestul Siriei).
 
Moscova nu a precizat nici dacă avioanele sale de luptă vor rămâne la cele două baze ale sale din Siria. De altfel, Moscova va păstra un contingent de cel puțin 1.000 de militari la bazele sale aeriene din Tartus și Hmeimim, conform presei ruse.
 
 Anunțul Kremlinului a luat prin surprindere atât SUA și cancelariile occidentale, cât și opoziția siriană. "Trebuie să vedem exact care sunt intențiile Rusiei", a reacționat cu prudență Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, subliniind că pentru moment este dificil de evaluat impactul deciziei ruse asupra negocierilor de la Geneva sau a 'dinamicii' războiului.