ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un experiment realizat de cercetătorii din Iowa va fi făcut pe mai mulți subiecți care vor primi câte 900 de dolari. Aceștia trebuie să mănânce trei banane, dintre care una a fost modificată genetic pentru a produce o cantitate mai mare de beta caroten, un nutrient transformat de organism în vitamina A, scrie csid.ro.

 Cercetătorii speră că aceste banane vor fi cultivate în Uganda, o țară în care deficiența de vitamina A este o problemă gravă.

Creat de Queensland University of Technology, cu sprijinul fundației Bill și Melinda Gates, acest soi de banane modificate genetic prezintă o concentrație de beta și alfacaroten, superioară bananelor din Africa.

Oponenții la adresa organismelor modificate genetic nu sunt de acord cu acest studiu. Aceștia susțin că oamenii de știință nu au informat participanții cu privire la toate riscurile la care se expun. O petiție care a adunat mai mult de 57 de mii de semnături cere suspendarea studiului clinic.

Printre întrebările ridicate se numără: La ce riscuri au fost informați că se vor expune participanții la studiu? Cine deține sau va deține tehnologia bananelor transgenice?

Miza este una importantă, pentru că aceste banane ar putea rezolva o problemă de nutriție majoră.

În aprilie 2014, grupul de cercetători de la Universitatea din Iowa a început să caute voluntari de gen feminin care să ia parte la studiile clinice. Încă nu este clar de ce trebuie să fie femei, dar un motiv ar putea fi faptul că femeile însărcinate și cele care alăptează sunt vulnerabile la carența de vitamina A.

Acestea urmau să fie plătite 900 de dolari pentru a mânca trei banane, fiecare – dintre care una era modificată genetic – în decursul a patru zile și apoi să fie supuse la teste de sânge. Mai mult de 500 de femei au răspuns la anunț, dar numai 12 au fost selectate.

Potrivit sursei citate mai sus, scopul acestei cercetări este să ofere o sursă de bază de vitamina A pentru comunitățile din țările în curs de dezvoltare.

"În Uganda și în alte țări din Africa, deficiența de vitamina A este unul dintre factorii principali ai mortalității infantile cauzate de boli infecțioase. Aceste banane ar putea preveni mortalitatea infantilă cauzată de boli precum diareea, malaria sau rujeola", atrage atenția Wendy White, coordonatorul studiului.