ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția ONU pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) a estimat, sâmbătă, că 800.000 de persoane au fugit din calea luptelor de la Rafah începând din 6 mai, de când armata israeliană a început operațiunile la sol în acest oraș din extremitatea sudică a Fâșiei Gaza.

„Aproape jumătate din populația din Rafah, sau 800.000 de oameni sunt pe drumuri, fiind forțați să fugă de când forțele israeliene au început operațiunea militară în zonă, pe 6 mai.

Ca răspuns la ordinele de evacuare care cereau oamenilor să fugă în așa-numitele zone sigure, oamenii s-au refugiat în principal în zonele de centru și în Khan Younis, inclusiv în clădirile distruse” - a informat, într-o postare pe 18 mai pe rețeaua X, șeful UNRWA, Philippe Lazzarini.  

Potrivit acestuia, de când a început războiul din Gaza, palestinienii au fost forțați să fugă de mai multe ori în căutarea de adăpost și siguranță, pe care nu le-au găsit niciodată, nici măcar în adăposturile UNRWA.
 
„Când oamenii se deplasează [pentru a se refugia în altă parte], ei sunt expuși, fără a exista coridoare de trecere în siguranță sau protecție. De fiecare dată, ei sunt nevoiți să lase în urmă puținele bunuri pe care le au: saltele, corturi, ustensile de gătit și bunuri de bază pe care nu le pot transporta sau nu pot plăti pentru a fi transportate. De fiecare dată [când ajung într-un loc de refugiu] trebuie să înceapă totul de la zero”, a scris Lazzarini.

El a mai menționat că zonele în care acum se refugiază oamenii nu au surse sigure de apă și nici instalații sanitare:

De exemplu, Al-Mawassi este un teren agricol nisipos de 14 kilometri pătrați, unde oamenii sunt lăsați în aer liber, existând puține clădiri sau drumuri sau neexistând deloc. [Locurile] nu le oferă condițiile minime pentru a primi asistență umanitară de urgență într-un mod sigur și demn. Înainte de escaladarea recentă, zona găzduia peste 400.000 de oameni. Locul este supraaglomerat și nu este suficient pentru a încăpea mai mulți oameni, aceeași situație fiind în Deir al Balah, în zonele de mijloc.

Afirmația potrivit căreia oamenii din Gaza se pot deplasa în zone «sigure» sau «umanitare» este falsă. De fiecare dată, deplasările pun în pericol grav viața civililor. Gaza nu are zone sigure. Niciun loc nu este sigur. Nimeni nu e in siguranță” - a subliniat Lazzarini.

Acesta a atras atenția că situația este în continuare agravată de lipsa ajutoarelor și a proviziilor umanitare de bază. De asemenea, punctele principale de trecere în Gaza rămân închise sau nesigure pentru acces, fiind situate în apropierea sau în zonele de luptă.

„Coridoarele de trecere trebuie redeschise și trebuie să poată fi accesate în siguranță. Fără redeschiderea acestor rute, privarea de asistență și condițiile umanitare catastrofale vor persista”, a avertizat președintele UNRWA. Acesta a făcut apel către ajungerea la un acord urgent asupra încetării focului.