ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruși din trupele de parașutiști participă luni la asaltul asupra orașului Ceasov Iar în provincia Donețk din estul Ucrainei, localitate devenită principala țintă a acțiunilor ofensive rusești pe acest sector al frontului, relatează luni agenția EFE, conform Agerpres, citată de stiripesurse.ro

Orașul Ceasov Iar este situat într-o zonă înaltă, iar ocuparea acestuia le-ar permite trupelor ruse să-și continue înaintarea spre ultimele orașe controlate de armata ucraineană în Donbas, respectiv Kostiantînivka, Kramatorsk și Sloviansk.

"Între 20.000 și 25.000 de soldați ruși încearcă să ia cu asalt Ceasov Iar și localitățile din împrejurimi", trupe care fac parte din Regimentul 217 de Parașutiști și Divizia 98 Aeropurtată, a declarat televiziunii publice ucrainene purtătorul de cuvânt al Grupului Operativ-Strategic Hortiția al armatei ucrainene, Nazar Voloșin.

Acesta a negat că trupele ruse ar fi reușit să intre în oraș și a susținut că situația acolo se află "sub control", deși este "dificilă" și pozițiile trupelor ucrainene sunt sub atacul constant al trupelor ruse.

Armata rusă și-a fixat ca obiectiv să cucerească Ceasov Iar înainte de 9 mai, când Rusia aniversează victoria împotriva Germaniei naziste. Bloggeri militari atât ruși, cât și ucraineni au relatat în ultimele zile despre înaintări ale trupelor ruse către Ceasov Iar. Unii dintre acești bloggeri afirmă că se dau lupte inclusiv în interiorul orașului, ceea ce armata ucraineană a dezmințit în mod repetat.

De când a capturat în februarie orașul redută Avdiivka, armata rusă și-a continuat înaintarea pe frontul din estul Ucrainei, profitând de superioritatea sa în efective și artilerie.

Două sate cucerite de ruși

Tot luni, canalul de Telegram "DeepState", apropiat armatei ucrainene, a anunțat că partea de sud a satului Ocheretine, de asemenea în provincia Donețk, la circa 20 de kilometri de Avdiivka, a fost ocupat de trupele ruse.

În acest timp, armata rusă a revendicat ocuparea satului Novomikhailivka, situat la circa 30 de kilometri sud-vest de capitala regională Donețk.

Purtătorul de cuvânt al serviciului militar de informații ucrainean, Andrii Iusov, crede că Rusia se concentrează acum pe capturarea completă a întregului Donbas, regiunea care cuprinde provinciile Donețk și Lugansk. Armata rusă atacă acolo pe trei direcții, la vest de Avdiivka, pe direcția Kupiansk-Liman și la vest de Bahmut. În plus, adaugă Andrii Iusov, trupele ruse presează în sud la Robotine, satul recucerit de trupele ucrainene în contraofensiva în general ratată din vara trecută.

Rușii sunt de 7-10 ori mai mulți decât ucrainenii

Pozițiile armatei ucrainene au fost de la începutul acestui an lovite de mii de bombe ghidate cu planare lansate de avioanele ruse de la distanțe de până la 70 de kilometri de linia frontului, armata rusă profitând astfel de superioritatea sa aeriană și de criza de rachete antiaeriene ale armatei ucrainene.

De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski declara săptămâna trecută că trupele ruse trag de zece ori mai multe obuze decât cele ucrainene, în timp ce un general ucrainean a estimat că, pe frontul din estul Ucrainei, armata rusă are o superioritate numerică în efective de șapte până la zece ori față de cea ucraineană.

Afluxul reînnoit de arme și muniții, după ce noul pachet de ajutor american pentru Ucraina, de 60,84 de miliarde de dolari, a fost votat de Camera Reprezentanților a SUA, ar putea crește șansele Kievului de a preveni o străpungere rusească majoră a frontului de est. Însă trupele ucrainene se confruntă de asemenea cu o criză de efective, în timp ce rămân semne de întrebare asupra solidității fortificațiilor ridicate de-a lungului frontului de circa o mie de kilometri, scrie luni Reuters într-o analiză.

Președintele Zelenski a redus vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani și a promulgat pe 16 aprilie o nouă lege privind mobilizarea, care înlesnește procedurile pentru încorporare și înăsprește pedepsele împotriva celor care încearcă să se sustragă acesteia.

Însă noii soldați vor avea nevoie de luni de instrucție înainte de a fi desfășurați pe front, timp care poate crea o "fereastră de oportunitate" pentru Rusia să încerce să înainteze. "Mă aștept ca situația (trupelor ucrainene) să continue să se deterioreze pe parcursul următoarelor trei luni, dar, dacă mobilizarea decurge conform planului și ajutorul american este deblocat, atunci ea s-ar putea îmbunătăți începând din toamnă", estimează Konrad Muzyka, director al centrului polonez de analiză militară Rochan.