ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul slovac Robert Fico, rănit grav după tentativa de asasinat de miercuri, poate vorbi, dar starea este în continuare "foarte critică", a declarat președintele ales a Slovaciei, Peter Pellegrini, după ce l-a vizitat la spital și a avut un scurt dialog cu el, relatează agențiile TASR și EFE, citate de stiripesurse.ro

"Mi s-a permis să vorbesc cu el doar câteva minute, întrucât în starea în care se află are nevoie de calm și odihnă", a declarat Pellegrini, un vechi aliat al lui Fico ce a câștigat alegerile prezidențiale din aprilie și urmează să preia luna viitoare postul de președinte ocupat în prezent de liberala Zuzana Caputova. 

"Orele și zilele următoare vor fi cele mai dificile și importante" pentru Fico, a adăugat Pellegrini, adresându-se presei la spitalul F.D. Roosevelt din orașul Banska Bystrica, unde Fico este internat după ce un bărbat în vârstă de 71 de ani, un extremist cu vederi progresiste, nemulțumit de politicile noului premier, a tras miercuri cu un pistol asupra acestuia la ieșirea de la o ședință de guvern desfășurată în orașul Handlova.

"Șeful guvernul a trecut cu puțin pe lângă moarte, pentru că dacă gloanțele ar fi ajuns doar la câțiva centimetri de locul unde au pătruns, am fi vorbit despre alte lucruri", a explicat președintele ales
 

El a mai spus că a vorbit cu Fico despre cât de fericit este că a supraviețuit atacului și i-a urat o însănătoșire grabnică. 

În urma unei intervenții chirurgicale ce a durat cinci ore, medicii au reușit să-i oprească hemoragia provocată de un glonț care i-a străpuns stomacul.

Președintele ales Peter Pellegrini și-a reiterat apelul către încetarea comportamentelor radicalizate și pline de ură, manifestate mai ales după ce el și Fico, politicieni conservatori cu tendințe eurosceptice, au câștigat alegerile și sunt contestați de opoziția pro-occidentală. 

"Este important pentru noi să ne dăm seama, în întreaga țară și indiferent de opiniile noastre politice, religie sau orice altceva, că am depășit o linie roșie în Slovacia, o linie care niciodată nu a fost trecută de când țara noastră s-a format", a îndemnat viitorul președinte.

Atacul a avut motivație politică

Autorul tentativei de asasinat, un bărbat în vârstă de 71 de ani, un scriitor pe care presa locală l-a identificat drept Juraj Cintula, este arestat și a recunoscut motivația politică a atacului său. Mai mult, suspectul a spus că este mândru de atacul său armat și a pretins că dorea să-i facă rău lui Fico, nu să-l ucidă.

Robert Fico, la fel ca omologul său ungar, a cerut negocieri de pace între Rusia și Ucraina și se pronunță împotriva furnizării de ajutor militar Kievului, ajutor pe care l-a sistat de îndată ce a preluat conducerea guvernului, după ce Slovacia oferise până atunci Ucrainei mari cantități de arme și muniții.