ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia nu a respins niciodată o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina, dar consideră conferința cu tematică ucraineană, organizată în Elveția fără participarea Rusiei, un „spectacol ciudat”, i-a transmis președintele rus Vladimir Putin omologului său din Belarus, Alexander Lukașenko, în timpul discuțiilor de la Moscova, conform TASS, citat de stiripesurse.ro.  

Putin a susținut că Rusia nu a atacat instalațiile energetice ucrainene în timpul iernii, „din considerente umanitare”, iar atacurile actuale sunt lansate în contextul „procesului de demilitarizare”. Președintele rus a calificat drept „o prostie” afirmațiile conform cărora Rusia ar putea ataca țările occidentale, acestea fiind lansate de guverne „pentru a explica și justifica cheltuielile lor pentru războiul din Ucraina”, informează News.ro.

La rândul său, liderul belarus a vorbit despre prezența militară în creștere a Vestului la granițele țării sale și a mulțumit Rusiei pentru asistența economică.

Principalele declarații făcute de cei doi lideri:

Soluție pașnică pentru conflictul din Ucraina

"Nu am refuzat niciodată să rezolvăm disputele pe cale pașnică. Mai mult, asta este exact ceea ce am fost înclinați să facem", a spus președintele rus, adăugând că aceste eforturi au dus la negocieri majore care au culminat la Istanbul.

Moscova a ascultat apelurile conform cărora „Ucraina nu ar trebui să semneze [acele acorduri] «sub amenințarea armei»” și și-a retras trupele de la Kiev, dar „apoi, sub presiunea Occidentului, partea ucraineană a renunțat la aceste acorduri”. „Imediat după ce am făcut asta, acordurile noastre au fost aruncate la coșul de gunoi”, a adăugat Putin.

Ucraina și-a dat seama că nu va învinge Rusia pe câmpul de luptă, a spus Putin: "Au refuzat să negocieze. Și acum se află într-o situație destul de dificilă".

Putin a spus că va solicita medierea lui Lukașenko, dacă va fi nevoie de noi discuții. Liderul belarus a răspuns că sprijină poziția Rusiei în această problemă.

Conferința din Elveția privind Ucraina

Conferința din Elveția „este un fel de spectacol ciudat acum”, a spus Putin. „Nu am fost invitați. Și ei spun că am respins-o”. "Ei cred că nu avem de ce să fim acolo. Și, în același timp, spun că este imposibil să se rezolve ceva fără noi", a continuat președintele rus. „Ar fi fost amuzant, dacă nu ar fi fost atât de trist”, a conchis el

Lukașenko a răspuns că, în absența Rusiei, participanții la conferința cu tematică ucraineană din Elveția pot conveni doar asupra unei escaladări ulterioare a situației.

Atacuri asupra instalațiilor energetice

Rusia respinge atacurile asupra instalațiilor sale energetice și trebuie să riposteze. Mai mult, trupele sale „nu au efectuat nicio lovitură” în timpul iernii din considerente umanitare.

"Nu am vrut să lăsăm instituțiile sociale, spitalele și așa mai departe fără alimentare cu energie electrică. Dar după o serie de lovituri asupra instalațiilor noastre energetice, am fost forțați să răspundem", a declarat Putin.

Atacurile asupra instalațiilor energetice din Ucraina fac parte din procesul de demilitarizare, deoarece afectează direct industria de apărare a țării, a continuat președintele rus. „În primul rând, presupunem că așa afectăm industria de apărare a Ucrainei și o afectăm direct”, a spus Putin.

În același timp, Moscova este gata să negocieze pentru o soluție pașnică la toate problemele. Lukașenko a răspuns că Kievul provoacă Moscova să inițieze astfel de lovituri.

Situația la graniță

Putin a anunțat, de asemenea, o discuție „pe probleme de securitate de-a lungul granițelor de vest atât ale Rusiei, cât și ale Belarusului”. Lukașenko a răspuns că situația este dificilă, iar Minskul este forțat să „își desfășoare forțele” pe fondul prezenței militare occidentale în creștere.

„Amenințarea rusă” la adresa Occidentului

Afirmațiile că Rusia ar putea ataca țările occidentale sunt o prostie, difuzate de guverne „pentru a explica și justifica cheltuielile lor pentru războiul din Ucraina”.

Lukașenko a fost de acord că Rusia și Belarus „au destule probleme proprii”, așa că Minskul și Moscova nu au discutat niciodată niciun plan de a captura Europa.

Explorarea spațiului

Putin a remarcat un eveniment bilateral major - întoarcerea pe Pământ a Marinei Vasilevskaya, prima femeie din Belarus care a fost lansată în spațiu.

"De asemenea, a avut loc astăzi un eveniment bun. Noua noastră rachetă a zburat în spațiu dintr-un nou cosmodrom. A fost încă o etapă în dezvoltarea industriei spațiale a Rusiei", a adăugat liderul rus.

Relații economice

Relațiile economice dintre cele două state „se dezvoltă cu succes”, a spus președintele rus.

"Creșterea noastră în primele luni ale anului curent a fost chiar mai rapidă decât anul trecut. Există o mai mare diversificare, o cooperare și o complementaritate în creștere - în general, totul este în creștere."

Lukașenko i-a mulțumit lui Putin pentru că a ajutat la exportul de produse belaruse prin porturile rusești. Minsk folosește deja împrumutul de 80 de miliarde de ruble acordat de Moscova pentru proiecte comune de substituire a importurilor.