ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


CEDO a condamnat Elveția marți, 9 aprilie, pentru ceea ce a considerat a fi „încălcarea” Convenției Europene a drepturilor omului din considerente ecologiste, dând câștig de cauză unei asociații de femei în vârstă, „Vârstnicele pentru protejarea climei”. Presa elvețiană a scris că este un verdict absurd și că poate dăuna democrației, potrivit evz.ro

Judecătorii CEDO au considerat că guvernul de la Berna nu a depus „eforturi suficiente pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice”, după ce peste 2.000 de bătrâne de peste 70 de ani din Elveția au susținut că sunt în „pericol de moarte” în timpul valurilor de căldură. Verdictul nu poate fi contestat cu apel.

Presa elvețiană, împotriva deciziei CEDO

„Verdict absurd împotriva Elveției: Strasbourg urmărește politica climatică de pe banca judecătorilor”, a scris ziarul de centru-dreapta Neue Zuercher Zeitung (NZZ). Descriind hotărârea drept „jurisprudență activistă” care ar putea deschide calea pentru „tot felul de pretenții”, ziarul a susținut că bătrânele sunt doar niște pioni ai lobby-urilor de mediu care au folosit instanța pentru a ocoli dezbaterea democratică.

Sub titlul „Nu vrem justiție climatică”, și cotidianul Blick a calificat decizia instanței drept „discutabilă” și a avertizat că este posibil să adâncească polemicile privind politica climatică. „Iar în politica europeană, trebuie remarcat, acest lucru face jocul celor care miros judecători străini peste tot”, mai notează ziarul elvețian.

De asemenea, cel mai mare partid elvețian, Uniunea Democratică a Centrului (UDC), o formațiune de dreapta, a cerut ca Elveția să iasă din Consiliul Europei după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Elveția pentru „inacțiune” față de schimbările climatice. UDC a susținut că decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului este inacceptabilă și scandaloasă.

„UDC condamnă cu fermitate această ingerință a unor judecători străini și cere retragerea Elveției din Consiliul Europei”, a precizat formațiunea politică. UDC consideră că „judecătorii de la Strasbourg se transformă în marionete ale activiștilor și și-au pierdut acum definitiv credibilitatea”, potrivit Reuters.