ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape jumătate din avioanele de luptă din Siria au revenit în Rusia în ultimele ore.

Aproape jumătate din avioanele de luptă implicate în campania aeriană a Rusiei în Siria au revenit acasă în ultimele două zile, după anunțul făcut luni seara de președintele Vladimir Putin privind o retragere parțială a contingentului rusesc din Republica Siriană Arabă, conform unui calcul făcut de Reuters în baza imaginilor difuzate de televiziunile publice ruse.

Imagini din satelit cu atacuri rusești și declarații ale Ministerului rus al Apărării indicau anterior că Rusia dispunea de 36 de avioane militare la baza sa aeriană Hmeimim din Latakia (nord-vestul Siriei), transmite Agerpres.

Analiza imaginilor difuzate de televiziunea de stat relevă că cel puțin 15 din acele avioane, între care bombardiere Su-24, Su-25, Su-30 și Su-34, au revenit la bazele lor din Rusia în ultimele două zile.

Se știe că Rusia va menține cel puțin 14 elicoptere militare, precum și drone de recunoaștere la baza din Hmeimim. În cazul în care se va decide retragerea lor, elicopterele vor fi expediate pe mare sau pe calea aerului.

Potrivit unor surse ruse, Rusia dispunea de circa 50 de avioane militare la cele două baze ale sale în Siria-Tartus și Hmeimim.

Președintele Vladimir Putin a anunțat pe neașteptate luni seara că Rusia își retrage cea mai mare parte a contingentului său din Siria, întrucât obiectivele care au stat în fața sa în cadrul campaniei aeriene în această țară au fost realizate.