ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul suedez vrea să faciliteze utilizarea de numerar pentru achiziția de produse de primă necesitate precum alimente sau carburant, a anunțat acesta vineri, într-o țară în care banii lichizi sunt rari, informează AFP citată de Agerpres și ȘtiripeSurse.

"Trebuie să reexaminăm rapid posibilitatea de a plăti unele bunuri în numerar, în special pentru că există categorii de persoane care, din diverse motive, au dificultăți în a utiliza metodele de plată digitale", a declarat într-o conferință de presă Niklas Wykman, ministrul suedez al piețelor financiare.

Este de asemenea important ca problema să fie analizată cu scopul de a ne pregăti pentru vremuri de criză, a subliniat el.

Banii lichizi încep să fie căutați

Doar 8% dintre suedezi au plătit în numerar achiziții recente în 2022, comparativ cu aproape 40% în 2010, potrivit unui sondaj al Băncii Centrale Suedeze, Riksbank, relateaza Agerpres.

Însă, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, rarele bancomate încă active au fost luate cu asalt: retragerile de numerar au crescut cu 30% în Suedia, potrivit guvernului.

Această tendință a fost de asemenea observată în alte țări europene precum Republica Cehă sau Slovacia.

Prin urmare, trebuie să fie posibil ca unele produse, precum medicamentele, hrana și carburantul, să fie plătite în numerar, estimează guvernul suedez, care a înființat o comisie de anchetă parlamentară asupra acestui subiect.

"Este dificil să plătești cu bani lichizi în Suedia astăzi", a declarat la aceeași conferință de presă Dennis Diukarev, șeful acestei comisii, dezvăluind că circa un milion de suedezi suferă de "excluziune digitală".

Pregătiri pentru o eventuală criză

Diukarev a subliniat importanța de a nu depinde de un singur sistem de plată, mai ales pe timp de criză.

Agenția de protecție civilă din Suedia (MSB) recomandă pe site-ul său să ai mereu numerar la dispoziție în caz de criză sau de război și elaborează o listă de avantaje ale acestui mijloc de plată considerat anacronic în această țară.

Comisia de anchetă urmează să-și dea avizul pe 31 decembrie 2024, mai informează sursele citate.

Dan Negru a fost reclamat pe Facebook de brigadierii de la Factual pentru postarea despre mașinile electrice și banii cash. ”Fact-Checkerii” Elenei Calistru, amanta penalului Florin Cîțu, au zis că e ”FALSĂ”. Ce vor mai zice acum?