ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția Reuters, care citează Baza, un post de știri despre care afirmă că are contacte bune în cadrul securității rusești și al forțelor de ordine, notează că 28 de persoane decedate în atacul de la Moscova au fost găsite într-o toaletă, iar 14 pe o scară la Crocus City Hall.

"Multe mame au fost găsite moarte ținându-și copiii la piept", a precizat sursa menționată, citată de stiripesurse.ro.  

Numărul victimelor în urma atacului de vineri seară de la periferia Moscova, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a crescut la 115 morți, a anunțat sâmbătă Comitetul de Anchetă din Rusia, potrivit Reuters și AFP.

Într-un comunicat, anchetatorii au precizat că au găsit "mai multe cadavre în timp ce curățau dărâmăturile", ceea ce ridică bilanțul victimelor la "115 morți". "Operațiunile de căutare continuă", au adăugat ei, scrie agerpres.ro.

Potrivit guvernatorului regiunii, operațiunile de căutare a victimelor sub dărâmături vor dura câteva zile.

"Echipele de salvare lucrează 24 de ore din 24 la fața locului (...) Alte douăzeci de cadavre au fost găsite sub dărâmături. Munca va continua cel puțin alte câteva zile", a scris guvernatorul Andrei Vorobiov pe Telegram, la scurt timp după ce a fost anunțat noul bilanț de 115 morți.

Anterior sâmbătă, Kremlinul a anunțat că Rusia a reținut 11 persoane, inclusiv pe cei patru presupuși atacatori înarmați, în legătură cu atentatul de la sala de concerte Crocus City Hall.

Cei patru presupuși autori ai atacului au fost arestați în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina și Belarus, a precizat Comitetul de Anchetă.

Statul Islamic a revendicat atacul, fără a oferi alte detalii despre autorii acestuia, dar ramura sa afgană, gruparea Statul Islamic din Khorasan, este principalul suspect, în opinia unor experți în terorism global.

 
Dezvăluirile făcute de FSB

Presupușii autori ai atacului ar fi folosit "arme automate" și au incendiat clădirea cu un "lichid inflamabil", a transmis sâmbătă Comitetul de Anchetă din Rusia, în timp ce serviciile de securitate au spus că suspecții aveau "contacte corespunzătoare de partea ucraineană" și intenționau să fugă în această țară, relatează AFP, citat de stiripesurse.ro.  

"S-a stabilit că teroriștii au folosit un lichid inflamabil pentru a da foc sălii de concerte unde erau spectatori" printre care existau și răniți, au precizat anchetatorii pe Telegram, adăugând că au confiscat "arme automate" folosite în atac.

"După comiterea atacului terorist, criminalii intenționau să treacă granița ruso-ucraineană și aveau contacte corespunzătoare de partea ucraineană", a transmis FSB, citat de agenția de știri TASS, spunând că suspecții au fost arestați într-o regiune rusă care se învecinează cu Ucraina.

Ucraina a negat încă de vineri orice implicare în atac.

O persoană reținută sub suspiciunea de participare la atacul terorist din Moscova a declarat că a sosit din Turcia pe 4 martie. Videoclipul interogatoriului a fost publicat de redactorul șef al grupului media Rossia Segodnia și al canalului de televiziune RT, Margarita Simonyan, pe canalul Telegram.

„Acolo (în Turcia. - Nd.) <...> am pierdut documentele, am trecut granița aici”, a spus suspectul.

Deținutul a spus că superiorii săi l-au contactat în urmă cu o lună prin Telegram și i-au furnizat arme. I s-a dat sarcina de a ucide toți oamenii din sală și i s-a oferit aproximativ un milion de ruble pentru asta. Suspectul a adăugat că a comis crimele după o conversație cu „asistentul predicatorului”.

În filmările publicate, suspectul și-a declarat numele, Fariddun Shamsutdin, precum și data nașterii - 17 septembrie 1998. După cum a spus un corespondent al RIA Novosti care a asistat la incident, cel puțin trei bărbați în haine de camuflaj și fără măști au intrat în sală. Teroriștii au împușcat oameni și au aruncat, de asemenea, bombe incendiare.

Un alt terorist a fost prins și interogat.

„- Ce-ai făcut în Cropus?
- Am împușcat.
- Pe cine?
-Oameni.
- De ce?
- Pentru bani.
-Pentru ce sumă?
- Undeva jumătate de milion.
- Milion de ce?
- De ruble.
- Unde i-ai primit?
- Pe card.
- Ți-a transferat pe card?
- Da. Am pierdut cardul.”

Bărbatul a spus că armele i-au fost trimise de cei care l-au contactat pe Telegram

„- De unde ai luat armele?
- Ei mi le-au trimis.
- Cine ei?
- Nu știu, pe Telegram mi-au scris, fără nume, fără prenume, fără nimic.
- Cum te-au găsit pe Telegram? Tu le-ai scris sau ei te-au găsit?
- Ei m-au găsit.
- De ce tocmai pe tine?
- Nu știu, eu ascultam acolo predici.
- Cum așa? Pur și simplu ți-au propus să ucizi oameni?
- Eu pe Telegram ascultam lecții, predici.”

Presupusul atacator susține că nu știe numele celor care l-au racolat.

„- El ți-a scris?
- Asistentul lui.
- Cum îl cheamă pe asistent?
- Nu știu, mi-a scris fără nume, fără prenume.
- Când ți-a scris?
- Cam o lună în urmă.
- Ce ți-a scris?
- Nu știu, mi-a promis un milion de ruble.
- Ce ți-a scris, ce a propus?
- Nu știu, mi-a scris, după care mi-a propus și eu am acceptat.
- Ce ți-a propus?
- Bani.
- Ce ți-a propus pentru bani?
- Să fac ce am făcut.”

Bărbatul le-a spus anchetatorilor că a fost pus să ucidă oameni la nimereală.

„- Concret, ce ți-a spus?
- Nu știu, să ucid.
- Pe cine?
- Ei mi-au trimis locul, totul.
- Ți-au spus pe cine trebuie să ucizi?
- Oameni, nu contează.
- Încă o data, numele și anul nașterii?
- Faidun, născut în 1998.”