ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Extremistul maghiar Cisbi Barna, devenit ”celebru” pentru că l-a ”spânzurat” pe Avram Iancu, s-a stabilit în Ucraina, de unde lansează aceleași mesaje otrăvite privind autonomia Ținutului Secuiesc. De dincolo de graniță, revizionistul maghiar, recunoscut pentru discursul ultranaționalist, luptă pentru ”drepturile maghiarilor din Republica Ruteană Transcarpatică” și pretinde că Rusia este aliatul său în proclamarea unei republici independente şi autonome în regiune, fiind ”în interesul ei strategic”.

De peste un an Csibi Barna, care a lucrat la Fiscul din Harghita și s-a făcut remarcat după ce a ”spânzurat” o păpușă ce îl reprezenta pe Avram Iancu în centrul orașului, locuiește în Ucraina, scrie site-ul adevărul.ro.

Într-un interviu acordat RISE Project, Barna spune că Ţinutul Secuiesc ar putea deveni un stat suveran „foarte repede”, iar Rusia susţine proclamarea unei republici independente şi autonome în regiune pentru că „este în interesul ei strategic”. Extremistul maghiar nu renunță la comentariile provocatoare și susține, pe fondul crizei provocate de prăbușirea avionului malaezian în Ucraina, că Occidentul dă dovadă de ”ipocrizie” în fața ”
„dreptuluia autodeterminare din estul Ucrainei”. „Vladimir Putin este singurul care susţine acest drept. Dacă te uiţi şi în retorica ungurilor, şi în retorica Europei, şi în retorica americanilor, şi în retorica Israelului, niciodată de la Kosovo încoace nu s-a mai auzit despre acest drept”, a declarat extremistul care, pe când era în România, vindea nestingherit tricouri pe care scria ”Ținutul Secuiesc nu e România”.

Barna, care lucra pentru statul român atunci când l-a „spânzurat” pe Avram Iancu în faţa unor copii pentru ”a le oferi o lecţie de istorie”, pretinde chiar că Rusia susţine autonomia Ţinutului Secuiesc pentru că „este în interesul ei strategic”.
”Poporul secuiesc doreşte autodeterminare exact ca şi poporul din Doneţk. De fapt, ruşii, în mass media rusească, se ocupă foarte intens de problematica secuilor. Şi eu m-am mirat cât de multe lucruri ştiu ruşii despre noi. Şi am făcut şi o glumă: ruşii ştiu mai multe despre secui decât Orban Viktor”, a mai spus extremistul maghiar.

Csibi Barna, care se consideră un revizionist ”înrăit”, cerând revizuirea Tratatului de la Trianon, a dorit să înfiinţeze în România Garda Secuiască, o organizaţie paramilitară după modelul Gărzii Maghiare, o grupare dizolvată şi scoasă în ilegalitate încă din 2009 în Ungaria pentru discursul fascist şi instigare la violenţă.

Acum, Barna trăieşte din banii pe care-i scoate din vânzarea de materiale propagandistice, prin care-şi distribuie totodată mesajul extremist de dreapta.