ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Temperaturile scăzute din termometre care fac mai dificile sesiunile de observaţii nocturne nu îi vor împiedica pe pasionaţii de stele să afle ca pot încheia anul 2014 cu o ploaie spectaculoasă de meteori: Geminidele, aflate la intensitate maximă pe 14 decembrie.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Geminidele reprezintă una dintre cele mai bune oportunităţi pentru amatorii de “ploi de stele”, deoarece încep devreme, în jurul orelor 9-10 seara şi pot ajunge la 120 de stele căzătoare pe oră. dacă sunt condiţii bune de observare. Pentru observarea fenomenului specialiştii recomandă nopţile de 13/14 şi 14/15 decembrie, potrivit RADOR.

Numite popular “stele căzătoare”, aceste dâre de lumină nu sunt stele, ci particule de praf care la intrarea in atmosferă forţează aerul sa emită lumină (ionizare). Urmele luminoase pe care aceste particule le lasă pe cerul nocturn pot fi admirate timp de o secundă sau chiar mai multe. Prin comparaţie, o particulă de praf din acest curent intră în atmosferă cu o viteza de 35 km/s, în vreme ce Leonidele (vizibile in noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s.

Abia în 1983 satelitul IRAS, lansat de NASA, a contribuit la depistarea sursei misterioase a Geminidelor - un corp ceresc mic, teluric, denumit 3200 Phaeton. Cele mai multe ploi de meteoriţi se produc atunci când particulele lăsate în urmă de o cometă cad pe Pământ şi ard în armosfera terestră. Rezultatul acestui proces: apariţia "stelelor căzătoare".