ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Festivalul Filmului European are loc anul acesta în perioada 9 - 15 mai la București și 16 - 18 mai la Târgu-Mureș. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor europene.

Ediția din acest an le aduce cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare și de animație, de lungmetraj și scurtmetraj) din 25 de țări.
'Dorim să aducem un suflu proaspăt Festivalului Filmului European care, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, își serbează majoratul. Selecția excelentă de filme europene este completată de evenimente conexe care ne dorim să atragă și public nou. Festivalul începe de Ziua Europei. Împărtășim valorile europene și participăm la dialogul intercultural european. Cinematografia română este perfect conectată la fenomenul european, iar cineaștii noștri sunt adevărați campioni. Este datoria noastră să acordăm sprijinul și atenția necesară regizorilor, actorilor, cineaștilor români în general, în acord cu performanțele lor', declară Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român.

Proiecțiile din București vor avea loc la cinematografele Studio și Elvire Popesco, iar cele din Târgu-Mureș la cinematograful Arta.

În program se regăsesc numeroase producții care au ținut capul de afiș la festivaluri de prestigiu precum Cannes, Veneția, Rotterdam, Sundance, Karlovy Vary.

Selecția festivalului include, de asemenea, două documentare românești: București, unde ești?, regia Vlad Petri (inclus în competiția Festivalului de Film de la Rotterdam și de la TIFF), respectiv Cântece pentru un muzeu, regia Eliza Zdru (Astra, Visions du Réel DOCM — Nyon, Krakow Film Festival Market, Hot Docs Doc Shop), coproducția La limita de jos a cerului (România — Moldova), regia Igor Cobileanski, o selecție cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, precum și o secțiune de filme scurte realizate de studenții de la U.N.A.T.C..