ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pelicula "Noe", o adaptare hollywoodiană a poveştii potopului regizată de Darren Aronofsky, este criticată atât de creștini americani, cât și în unele țări cu populație majoritar musulmană.

Noe, în interpretarea lui Russell Crowe, este profet în religia islamică, fiind, prin urmare, interzisă interpretarea lui, aceasta este concluzia universității Al-Azhar, cea mai înaltă autoritate islamică din Egipt, universitatea precizând că filmul "Noe" nu este conform cu sharia, legea islamică, și făcând un apel la comitetul de cenzură egiptean să îl interzică."Al-Azhar repetă refuzul oricărei proiecții care îi reprezintă pe Allah și pe tovarășii profetului Mahomed", a afirmat autoritatea săptămâna trecută, tot atunci comitetele de cenzură din Qatar, Bahrein și Emiratele Arabe Unite informând studiourile Paramount că vor interzice filmul în țările lor.

Şi creştini din SUA, mai ales protestanţi, sunt de părere că filmul este "prea violent" şi "prea întunecat", iar Kenneth Alfred, adept al creaționismului, consideră că filmul nu respectă întocmai textul biblic.

Îngrijorate să nu piardă public din cauza acestei polemici, studiourile Paramount au testat o versiune alternativă a filmului, care ar începe cu un montaj de imagini cu caracter religios și s-ar încheia cu o piesă de rock creștin, în ciuda opoziției regizorului Darren Aronofsky.

O asociație de consumatori credincioși, într-o scrisoare deschisă adresată Hollywoodului, publică un sondaj conform căruia 98% din persoanele intervievate nu sunt mulțumite de adaptarea de către Hollywood a textelor religioase.

La cererea unei asociaţii creştine, producătorii au decis să  să adauge la promovarea filmului următoarea clarificare: "Acest film este inspirat din povestea lui Noe. Chiar dacă pelicula are anumite libertăți artistice, credem că ea rămâne fidelă esenței, valorilor și integrității acestei povești fundamentale pentru milioane de credincioși. Povestea originală a lui Noe poate fi citită în Geneza."

Actorul Russell Crowe, pentru a sprijini aceste eforturi, dar uitând că mulți detractori ai filmului sunt protestanți, i-a trimis un tweet Papei Francisc pe 22 februarie, în care a scris: "Stimate Sfinte Părinte. Vreți să vedeți filmul Noe de Darren Aronofsky? Sunt sigur că îl veți găsi fascinant".