ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş îi cere premierului să nu solicite în niciun caz aducerea la guvernare a UDMR, fiind de părere că formaţiunea va continua "aceeaşi politică şantajistă faţă de autorităţile statului român pe care a dus-o timp de două decenii".

În vederea formării unei noi majorităţi parlamentare şi a unui nou Guvern, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) îi cere premierului Victor Ponta, "în numele celor 400.000 de români pe care îi reprezintă", ca "în conformitate cu interesele majore ale ţării şi ale poporului român, punând mai presus de orice interesul naţional, fără a da curs proiectelor separatiste şi celor care urmăresc federalizarea României", să nu solicite, în nicio împrejurare, aducerea UDMR la guvernare, conform unui apel al Forumului, semnat de preşedintele Ilie Şandru.

"Această formaţiune etnică va continua aceeaşi politică şantajistă faţă de autorităţile statului român pe care a dus-o timp de două decenii, spre a-şi vedea împlinite toate obiectivele separatiste şi revizioniste", se precizează în document.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş e de părere că aducerea la guvernare a UDMR doar l-ar compromite în faţa poporului român,  "încălcându-şi grav angajamentul", inclusiv promisiunea "fermă" făcută de premierul Victor Ponta, ca preşedinte al PSD, la adunarea populară organizată de Forum la Topliţa, în 20 martie 2010, de a nu colabora în plan politic cu această formaţiune "care a făcut atâta rău" prin participarea sa la guvernare, în ultimii ani.

FCRCHM îşi exprimă speranţa că premierul Victor Ponta şi conducerea formaţiunilor politice care alcătuiesc USD nu vor gira şi încuraja demersurile liderilor UDMR, PCM şi PPMT, care militează pentru segregarea pe criterii etnice şi federalizarea României pe traiectul "drepturi pentru minorităţi - drepturi pentru minorităţi peste normele europene - autonomie culturală - autonomie teritorială - federalizare - independenţă", potrivit Forumului.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat luni că nu a primit nicio invitaţie pentru a intra la guvernare şi e mult prea devreme să se discute despre aşa ceva întrucât există USL.

Tamas Sandor, preşedintele UDMR Covasna, a afirmat că Uniunea nu are discuţii în privinţa intrării la guvernare, dar ar pune condiţii premergătoare unei eventuale negocieri, precum problema simbolurilor, Tamas susţinând că UDMR nu poate fi "cumpărată politic" cu săli de sport sau drumuri.

Premierul Victor Ponta a declarat că Uniunea Social-Democrată are o majoritate fragilă, care însă îi permite să guverneze în cazul ruperii USL, dar că pentru el este important să se ţină de cuvânt şi faţă de UDMR, amintind că a invitat minoritatea maghiară să facă parte din Guvern în 2012 şi precizând că nu are probleme în a se lăsa criticat pentru a doua oară că invită UDMR la guvernare, aşa cum s-a întâmplat după alegerile parlamentare din 2012.