ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Andrei Ilarionov, fost consilier economic al președintelui Vladimir Putin, susține că Rusia nu va renunța la tentativele de a destabiliza Ucraina, unul dintre obiectivele Kremlinului fiind înlăturarea de la putere a președintelui ucrainean Petro Poroșenko până la finele lui 2015.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Principalul obiectiv al forțelor pro-Kremlin, care se luptă pentru un mandat de deputat în viitoarea Radă Supremă este de a perturba activitatea parlamentului ucrainean ce va rezulta în urma alegerilor anticipate, prevăzute pentru duminică, 26 octombrie. Așa susține Andrei Ilarionov, fost consilier economic al președintelui rus Vladimir Putin între anii 2000 și 2005, relatează agenția Unian, citată de Agerpres.

Printre candidații în alegerile parlamentare din Ucraina există mulți susținători ai Kremlinului, în special în rândul forțelor democratice, afirmă Ilarionov. El spune că Putin și-ar fi trasat ca sarcină crearea unui grup cât mai numeros de deputați, care să poată bloca activitatea viitorului legislativ ucrainean.

Ilarionov, în prezent cercetător științific la Cato Institute (Institutul Cato) din SUA, susține că locatarul de la Kremlin ar fi fixat chiar și un termen pentru înlăturarea de la putere a actualului președinte ucrainean Petro Poroșenko — până la sfârșitul anului viitor.

Kremlinul acționează în prezent mai șiret, mai creativ și folosește desigur pentru aceasta resurse considerabile. În locul omuleților verzi au venit alte argumente. Și, evident, într-o măsură mai mare”,  a mai spus Ilarianov.

Următorii doi ani, mai ales iarna și către sfârșitul anului viitor, vor fi cei mai grei. Pentru că în această perioadă vor fi mobilizate toate resursele posibile pentru a încheia acest program — programul destrămării Ucrainei suverane și independente”, mai spune Andrei Ilarionov.

Fostul consilier al liderului rus a estimat că următorii doi ani vor fi perioada cea mai favorabilă pentru realizarea acestor planuri ale lui Putin, până la venirea în ianuarie 2017 a unui șef la conducerea administrației SUA. Putin crede sincer că Barack Obama nu se poate opune ambițiilor expansioniste ale Moscovei, consideră Ilarionov, care a demisionat din funcția de consilier după ce a declarat că Rusia 'a încetat să mai fie liberă din punct de vedere politic'.