ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul în rezervă Constantin Degeratu, fost Şef al Marelui Stat Major al Armatei Române între 1997 şi 2000, a declarat că România are nevoie de o armată de rezervă, o Gardă Naţională, iar cetăţenii trebuie să conştientizeze pericolul ce pândeşte o ţară ca a noastră.

"Am avut în vedere, în perspectiva trecerii la serviciul militar profesionist, nevoia pregătirii a unei părţi a populaţiei, pentru apărare, dar într-o formă profesionistă, chiar dacă este armată de rezervă", a spus Degeratu la 6TV.

Fostul ofiţer a mai spus că în România există suficienţi tineri pentru a înfiinţa o Gardă Naţională formată din peste 100.000 de oameni. Degeratu a adăugat că pentru aceasta însă, nu este suficientă doar implicarea Armatei, ci a autorităţilor de stat în ansamblu.

"Eu cred că există suficientă resursă în România, atâta vreme cât avem răspundere de a ne apăra ţara, avem şi dreptul de a ne apăra. Eu cred că se găsesc resurse, legislaţie şi motivaţie corespunzătoare pentru o armată de rezervă de 100-120.000 de oameni. Fără niciun dubiu. Ar trebui însă un buget corespunzător, o campanie publică de conştientizare că dacă mai vrem o ţară, există pericole şi aşa trebuie acţionat. Dacă mai vrem o ţară."

Degeratu a exemplificat spunând că înfiinţarea unei astfel de structuri în 1968 a descurajat URSS, care se gândea la o acţiune fulger împotriva României, în contextul în care ţara noastră se opusese invaziei din Cehoslovacia.

"Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este un semnal că o parte a statului începe să se trezească. În 1968, la invazia Cehoslovaciei, când România s-a opus, una din măsurile luate a fost constituirea gărzilor patriotice. Măsura în sine, nu spune mare lucru, dar când distribui 1 milion de pistoale mitralieră la 1 milion de oameni, care au făcut pregătire militară şi care sunt motivaţi suficient faţă de un posibil inamic, poate constitui un factor de descurajare pentru o acţiune fulgerătoare. Nu pentru una clasică, dar pentru una fulgerătoare da. Îl obligă pe cel care are astfel de gânduri să elaboreze altfel planul de acţiune. Oricum, pentru România este obligatorie", a afirmat Degeratu.

Concluzia generalului nu lasă loc de prea multe comentarii.

"La capitolul putere de foc, anti-aeriană şi anti-tanc, în absenţa unor sume serioase alocate pregătirii şi înzestrării, nu ai capacitate de luptă. Iar Armata Română, aşa cum este acum, nu are capacitatea apărării unui teritoriu. Decât pe bază de eroism."

http://youtu.be/wyuqC8itdos