ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O serie de 28 de imagini extrem de valoroase făcute în Bucureşti în anul 1964 au fost descoperite de Alex Gâlmeanu, un cunoscut fotograf.

Livrare gratuita in 24 de ore!

Identitatea celui care a realizat fotografiile nu este cunoscută, se ştie doar că este un american sosit la Bucureşti de la Varşovia. Fotografiile au fost realizate în luna septembrie, în timpul vizitei preşedintelui Etiopiei la Bucureşti.

Americanul a mai surpris în imagini hotelul Ambasador, un pranz la Lido, aeroportul Baneasa sau bulevardul Magheru. De departea, cele mai interesante imagini au fost surprinse pe aeroportul Băneasa. Într-una dintre acestea se vede cum nişte oameni urcă într-un avion. Nota explicativă ce însoţeşte imaginea spune: "Rumanian Jews leave Bucharest for Israel".

1

Operaţiunea secretă, numită "Recuperarea", a început încă dinainte ca Ceauşescu să ajungă la conducerea Partidului Comunist şi a ţării. Vânzarea evreilor a fost o operaţiune controlată în totalitate de Securitate şi de Direcţia de Informaţii Externe.

  • În România exista o co­mu­nitate evreiască puternică, de peste 350.000 de persoane, a doua ca număr după cea din URSS. Atunci când autorităţile române au decis, la începutul anilor 60, să permită plecarea cetăţenilor evrei, s-au trezit cu peste 100.000 de cereri de emigrare. Potrivit istoricilor, între 1947 şi 1989, peste 90% dintre evreii români au plecat din ţară.


2
Jaguar parcat în faţa sediului Oficiului Naţional de Turism de pe Bulevardul Magheru


3

Hotel Ambasador



INTRĂ AICI PENTRU A VEDEA TOATE IMAGINILE REALIZATE DE AMERICAN


 

Sursa foto: Alex Gâlmeanu