ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rasele de câini Ciobănesc Mioritic şi Ciobănesc Carpatin vor fi primele din România care vor fi omologate definitiv la nivel internaţional, acestea aflându-se acum într-un provizorat, de zece ani, pe listele Federaţiei Chinologice Internaţionale (FCI).

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

"Până acum am fost recunoscuţi provizoriu de Federaţia Internaţională. Aceste provizorate se dau pe zece ani. Aşadar, anul acesta expiră provizoratul pentru Ciobănescul Mioritic (foto mai jos, în articol) şi Ciobănescul Carpatin (foto principal). Vestea bună este că vor fi recunoscute definitiv de cel mai important organism pe mondial. În ceea ce priveşte Ciobănescu de Bucovina, mai trebuie să aşteptăm încă cinci ani, apoi vom mai vedea. Ciobănescul Corb este recunoscut doar la nivel naţional, nu a intrat pe lista provizoratului internaţional. Pentru acesta se mai lucrează la documentaţie", a declarat pentru Adevarul arbitrul internaţional Petre Munteanu, care face parte din comisia de omologare a raselor naţionale.

Ciobanesc_Mioritic

Ciobănesc Mioritic


Omologarea oficială a celor două rase de ciobăneşti va avea loc în luna iunie, la Milano. Acum, în România, există în jur de 3.000 de Ciobăneşti Mioritici şi cam tot atâţia Carpatini, cu pedigree.

Alte două rase româneşti vor mai avea de aşteptat. Este vorba de Ciobănescul de Bucovina, care are cinci ani de provizorat pe plan internaţional, în timp ce Ciobănescul Corb este recunoscut doar la nivel naţional.

Ciobanesc CorbCiobănesc Corb


BUCOVINaCiobănescul de Bucovina