ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ultimul exemplar din specia sa a fost văzut pe vremea când regele Carol al II-lea instaura dictatura regală, dar acum s-a întors. Cel mai rar şarpe din România, boa de nisip, a fost semnalat de către un locuitor din Lunca Dunării.

"Această specie ajunsese să fie considerată un adevărat “Sfânt Graal” al herpetologilor, o specie pe care toți o credeau dispărută din fauna României și care acum a fost regăsită. Din 1937 nu a mai fost văzut boa de nisip în viață. În România, au mai fost semnalate doar exemplare moarte. Nimeni nu reușise să mai găsească un exemplar în viață, darminte o populație de boa de nisip”, informează Societatea Ornitologică Română, citată de Digi 24.

Specialiştii s-au deplasat pe teren şi au fost minunaţi de ce au găsit. "A fost vorba și despre o femelă care avea alături nu mai puțin de șase pui. Toate exemplarele au fost lăsate exact acolo unde au fost găsite. Niciun șarpe nu a fost bruscat, rănit, vătămat”, afirmă Societatea Ornitologică Română.

Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un șarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderență un animal nocturn, având pupila verticală. Se hrănește îndeosebi cu rozătoare, pe care le vânează în galeriile construite subteran. Poate fi găsit, extrem-extrem de rar, în zone aride. În popor i se spunea şi şarpele cu două capete, din cauza asemănării cozii cu capul animalului.