ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestele împotriva proiectului minier de la Roșia Montană au scos pe străzi toate felurile de români. Tineri sau bătrâni, hipsteri sau intelectuali, bărbați și femei, în Piața Universității toate diferențele s-au estompat pentru scopul comun: salvarea Roșiei Montane.

Diversitatea manifestanților s-a reliefat și prin simbolistica acestora. Dacă mulți au manifestat bătând din sticla de plastic, alții au mărșăluit cu pumnul strâns ridicat, vechi simbol comunist, iar unii au ieșit pe străzi folosind un semn puțin înțeles de cei prezenți. Este vorba de semnul celor trei degete unite.

Duminică seară, ActiveNews a stat de vorbă cu unul dintre băieții care folosește acest semn, pentru a ne explica ce înseamnă și de unde provine.

C.T. spune că are 26 de ani, este licențiat în relații economice internaționale și lucrează într-o multinațională. Nu vrea să-i postăm numele pentru că "protestele astea nu sunt bine văzute în mediul de bussines românesc și dacă-mi pui fața pe site, mă trezesc mâine cu un mail", explică zâmbind.

steagul-bizantin

Dar ce e cu semnul celor trei degete ridicate? C.T.explică: reprezintă Sfânta Treime și este folosit de ortodocșii din Grecia și Serbia. Ne revendicăm de la tradiția bizantin-ortodoxă a României, spune el.

Ne întoarcem la ruși? Nici vorbă, mi-o taie scurt, tănărul îmbrăcat în costum național. Am fost și la mitingul pentru Unirea cu Basarabia(Steagul Bizantin, FOTO DREAPTA), adaugă el. Cei care spun că ortodocșii sunt ruso-fili au interes să facă asta!, adaugă revoltat.

De ce?, întreabă jurnalistul. Pentru că se mizează pe imaginea proastă a Rusiei din mentalul colectiv. Și încearcă să ne prezinte drept retrograzi, comunistoizi sau whatever...Dar nu-i adevărată. Noi suntem pentru România Mare, nu cu rușii și nici americanii. Un neam unit, frate!

Nu mai am timp să-l întreb ce înseamnă România Mare și cât de ortodoxă ar trebui să fie ea,  pentru că C.T. îmi spune că nu mai poate să stea. "Mă duc la grupul meu. Uniți salvăm toată România!", încheie cu un zâmbet și cu cele trei degete ridicate.

(FOTO PRINCIPAL: Cezar Machidon).