ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși statul încasează din taxa pe viciu peste un miliard de lei, suma este mult mai mică faţă de cheltuielile făcute de statul român pentru diagnosticarea şi tratarea fumătorilor cu probleme medicale, cifrele arătând că patru milioane de români fumează anual 1,3 miliarde de pachete de ţigări și tot în fiecare an 500.000 dintre ei trec pragul cabinetelor medicale sau al spitalelor ca să trateze bolile provocate de viciu, informează Digi24.

Livrare gratuita in 24 de ore!

Boli cardiovasculare, boli respiratorii, în primul rând, BPOC, cancer pulmonar”, spune epidemiologul Miron Bogdan.

În fiecare oră, cinci români mor din cauza bolilor provocate de fumat, iar cazurile de cancer pulmonar au crescut cu 30% în rândul bărbaţilor şi s-au dublat la femei, numai în ultimii zece ani, însă cei mai mulţi dintre fumători nu ţin cont de riscuri.

Sistemul sanitar românesc a trebuit să plătească 110 milioane de lei în anul 2012 pentru tratarea bolilor provocate de tutun”, spune medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, iar specialiştii spun că banii proveniţi din taxele pe tutun ar trebui să meargă şi în programe anti-fumat.

Sunt persoane care pot renunța la fumat, dacă nu este dependența foarte avansată, prin consiliere psihologică, uneori prin sprijinul familiei şi al comunităţii”, spune Teodora Ciolompea, expert în sănătate publică.

Uniunea Europeană obligă producătorii ca până în 2016 să nu mai fabrice ţigări aromate şi „slim”, iar pachetele trebuie acoperite în proporţie de 65% cu mesaje de avertizare asupra riscurilor la care se expun fumătorii.