ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autorităţile din Peru vor acţiona în judecată Greenpeace, după ce membrii organizaţiei au deteriorat liniile Nazca. Liniile Nazca fac parte din patrimoniul universal UNESCO şi reprezintă o serie de geoglife care reprezintă creaturi vii, plante stilizate şi figuri imaginare scrijelite pe suprafaţa solului în urmă cu 1500-2000 de ani, vizibile din cer, scrie Tech Times.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Ministrul adjunct al Culturii, Luis Jaime Castillo, a precizat că gestul reprezentanţilor Greenpeace reprezintă „o jignire la adresa tutror lucrurilor pe care peruanii pe consideră sacre". El a adăugat că “atacarea monumentelor arheologice" este o infracţiune pedepsită cu până la 6 ani de închisoare.

Activiştii au pătruns într-o zonă "strict interzisă" de lânga figura unei păsări şi au scris cu litere galbene mesajul "E timpul pentru schimbare! Viitorul este regenerabil". Mesajul era adresat delegaţiilor din cele 190 de state care participau la negocierile ONU din Lima.

Potrivit ministrului peruan al Culturii, nimeni nu are voie să intre în respectiva zonă fără autorizaţie. Mai mult, cei care primesc autorizaţie trebuie să poarte încălţăminte specială pentru a nu deteriora solul.

"Sunt foarte fragile. Acestea sunt doar pietre negre pe un fundal alb. Daca mergi pe acolo, urmele vor rămâne sute sau mii de ani. Linia pe care ei au distrus-o este cea mai vizibilă şi cea mai uşor de recunoscut dintre toate", a precizat Castillo.

Reprezentanţii Greenpeace şi-au cerut scuze pentru pagubele provocate. „Greenpeace îşi cere scuze cetăţenilor din Peru. Ne pare foarte rău pentru acest incident. În loc să transmitem un mesaj de speranţă către liderii adunaţi la Lima, am reuşit să fim neglijenţi”, au spus reprezentanţii Greenpeace.