ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 18 septembrie, ar putea fi o zi importantă în istoria Europei. Locuitorii Scoţiei sunt chemaţi la un plebiscit privind independeţa ţării. Principalele probleme ale referendumului sunt puterea economică a Scoției, aranjamente de apărare, relațiile din continuare cu restul Marii Britanii, şi statutul de membru în organizaţiile internaționale, în special Uniunea Europeană şi NATO.

Creat în 1707 prin uniunea politică dintre Anglia şi Scoţia, Regatul Unit al Marii Britanii ar putea înceta să existe în actuala sa formă. Dacă Scoţia îşi va declara independeţa, o problemă majoră va fi cum va arăta steagul Marii Britanii.

Adoptat în anul 1801, actualul drapel reprezintă o suprapunere a Crucii Sfântului Andrei, a Crucii Sfântului Parick şi a Crucii Sfântului Gheorghe, cele trei simboluri ale statelor care au format Marea Britanie – Scoţia, Irlanda, ulterior devenită Irlanda de Nord, şi Anglia. Pe drapel nu apare niciun simbol al Ţării Galilor, regiune care la data adoptării drapelului făcea parte din Anglia şi nu se bucura de autonomie, aşa cum se întâmplă astăzi.

1
În cazul în care se va vota pentru independenţă, steagul naţional al Scoţiei ar urma să fie scos de pe drapelul britanic.

Jurnaliștii britanici au apelat la mai mulți specialişti în heraldică pentru a anticipa cum ar putea arăta noul drapel al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord fără Scoţia. Iată câteva dintre propuneri:

2
3
4
5
6
7