ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu exact 73 de ani, pe 2 februarie 1942, fostul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, îmbrăca haine călugăreşti. Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, s-au împlinit 4 ani de la moartea sa, moment marcat printr-o lectură din memoriile sale şi printr-o expoziţie cu fotografii inedite. Imaginile reprezintă o biografie fotografică a lui Anania, potrivit adevarul.ro.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

"Bartolomeu Anania era un om cu un foarte mare simţ al umorului, foarte spontan şi el însuţi transmitea o mare bucurie de viaţă. O poză din expoziţie în care râde cred că ilustrează foarte bine asta“, spune părintele Bogdan Ivanov, fostul şef de cabinet al lui Anania, şi purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului. Imaginele din expoziţie provin din arhiva personală a fostului mitropolit, care acum fac parte din Fundaţia Mitropolitul Bartolomeu. Ideea expoziţiei i-a fost sugerată lui Bogdan Ivanov de către un enoriaş de-al său, prodecanul FSEGA, Ion Lumperdean. Iar un alt universitar, Mihaela Ilea de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, a dat o mână de ajutor.

Nu întâmplător a alăturat două imagini într-un panou în expoziţie: într-o poză primeşte o distincţie bisericească, iar în a doua e în arest. „Cele două imagini arată dramatismul vieţii, urcurşurile şi coborâşurile. Bartolomeu Anania spunea: când eşti pe vârful muntelui să nu ameţeşti, iar când eşti pe fundul prăpastiei să nu disperi! El a fost şi în vârf şi în fundul prăpastiei“, adaugă preotul.

Imaginile aparţin Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu.

[gallery columns="1" size="medium" ids="84145,84146,84147,84148,84149,84150,84151,84152,84153"]