ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bucureştiul nu a fost niciodată o metropolă în care să te loveşti de zgârâie-nori, construcţii care au apărut încă din anii '30.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

Site-ul turistic Tai-Tai.net scrie că, potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Arhitectură Ion Mincu în urmă cu câţiva ani, solul Bucureştiului, dar şi riscul mare seismic au făcut ca în oraş să nu poată fi construită nicio clădire cu o înălţime de peste 150 de metri.

Prima clădire înaltă din Bucureşti a fost Turnul Colţei. Ridicat între anii 1709-1714, turnul de lângă Spitalul Colţea avea 50 de metri şi era cea mai înaltă clădire din oraş. În anul 1888 a fost demolat, după ce fusese grav afectat de câteva seisme.

1Turnul Colţei, aşa cum arăta în momentul construcţiei


În anul 1890 se ridică Foişorul de Foc, care devine cea mai înaltă clădire. De la înălţimea celor 42 de metri se putea vedea tot oraşul. Construcţia din apropierea Căii Moşilor a fost folosită de pompieri până în anul 1935, iar din 1963 a devenit Muzeul Pompierilor.

2Foişorul de Foc, actual muzeu


În 1932 se ridică, în apropiere de Piaţa Universităţii, blocul Carton. Având o înălţime de 47 de metri, blocul devine cel mai înalt punct din Bucureşti. Dominaţia sa durează numai doi ani pentru că pe Calea Victoriei apare Palatul Telefoanelor. Această contrucţie este ridicată pe sistemul zgârâie-norilor, pe schelet metalic. Are o înălţime de 52.5 metri.

3Blocul Carlton avea 14 etaje şi a nu a rezistat cutremurului din 1940


 

4Palatul Telefoanelor, o clădire-simbol a oraşului



CITEŞTE continuarea istoriei pe verticală a oraşului, pe www.tai-tai.net