ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 29 septembrie 1910 se năștea la Vața de Sus cel ce avea să devină, ulterior, „Sfântul Ardealului”, unul dintre cele mai iubite personalităţi ale culturii românești, Arsenie Boca. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.

Este un opozant al comuniştilor care vin la putere în 1945, devenind incomod pentru noul regim. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot.

În tot acest timp a fost în atenţia Securităţii. imaginile de mai jos sunt din perioada 21 august – 9 septembrie 1962. Acţiunea s-a desfăşurat pas cu pas, notându-se orice amănunt orice gest făcut de "obiectivul Bratu", numele lui Arsenie Boca din timpul filajului.

1
2
3
5
6
8