ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ONU evită să provoace furia Turciei, așa cum a făcut-o Papa Francisc, la finele săptâmânii trecute. Prin urmare, Națiunile Unite consideră că masacrul armenilor, din 1915, de către armata otomană, a fost ”o crimă atroce”. Nu un genocid. Așa a precizat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa  - comanda online

Jurnaliștii străini au cerut secretarului general al ONU un comentariu legat de declarațiile recente ale Papei, privind genocidul armean. Purtătorul de cuvânt al lui Ban Ki-moon le-a răspuns că șeful ONU este ”conștient de sensibilitățile legate de caracterizarea a ceea ce s-a întâmplat în 1915 și de comemorarea a 100 de ani de la tragicele evenimente, care va avea loc pe 24 aprilie”. În mod evident însă, oficialul ONU nu a folosit termenul ”genocid”, așa cum a făcut-o Suveranul Pontif, provocând furia Turciei.

Ban Ki-moon, a subliniat Dujarric, crede că comemorarea și cooperarea dintre armeni și turci, ”cu obiectivul de a stabili faptele care s-au petrecut trebuie să întărească determinarea noastră colectivă pentru a preveni astfel de atrocități pe viitor”.

În ceea ce privește posibilitatea de a crea o comisie internațională pentru examinarea masacrului, Dujarric s-a limitat în a spune că ”au existat discuții intre state și între comunitățile interesate și este important ca acestea să continue”, informează site-ul Il Giornale.

„În secolul trecut, umanitatea a trecut prin trei tragedii uriașe fără precedent. Prima, care este în mare măsură considerat drept ‘primul genocid al secolului XX’ a lovit poporul armean, prima națiune creștină”, a spus duminică Papa Francisc, citând declarația comună a Papei Ioan Paul al II-lea și a lui Karekin al-II-lea, șeful Bisericii Armene, din septembrie 2001, și care se referă la masacrarea a un milion și jumătate de creștini, tragedie de la care anul acesta se comemorează 100 de ani.

1,5 milioane de armeni au fost uciși sistematic la sfârșitul Imperiului Otoman.  Turcia susține că a fost vorba de un război civil, căruia i s-a adăugat foametea, în care și-au găsit moartea între 300.000 și 500.000 de armeni și tot atâția turci.