ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trăieşte modest, fără pretenţii, într-o comună din judeţul Argeş şi este unul dintre supravieţuitorii din lagărul nazist de la Dachau, din Germania.

Are 92 de ani, citeşte fără ochelari şi are grijă singur de gospodărie. Ascunde însă o poveste impresionantă, pentru că experienţa din lagărul de exterminare a lăsat urme adânci.

Viaţa lui Gheorghe Ene este ca un scenariu de film. Înrolat la 22 de ani, a scăpat din măcelul de la Oarba de Mureş şi a ajungs cu armata română până în Cehoslovacia.

Acolo, a fost luat prizonier de nemţi şi mutat dintr-un lagăr în altul, până a ajuns la Dachau. O umbră între miile de oameni încolonaţi, ce străbateau pe jos Cehia, Polonia, Germania.
Cât puteai să mergi, mergeai. Când nu, cădeai jos. Dacă mai găseai câte un suflet mai bun te mai lua de braţ, mai mergeai cu el. Mai lua doi inşi când nu mai putea, dacă nu mai putea acolo te lasă. Apoi ce se întâmpla, nu mai ştim, fie că îl omora, ca aşa viu nu îl lăsa

, spune Gheorghe Ene.

În lagărul de la Dachau, au fost duşi aproximativ 200.000 de oameni din 30 de ţări, iar din datele oficiale reiese că peste 35.000 şi-au găsit sfârşitul acolo. Istoricii susţin că numărul victimelor ar fi mult mai mare.