ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, s-a declarat, luni, în favoarea referendumului din Crimeea, la care 96,77% dintre votanţi s-au pronunţat pentru alipirea acestui teritoriu la Federaţia Rusă, şi el consideră că astfel s-a reparat o eroare istorică, scrie EFE, preluată de Agerpres.

Peninsula strategică majoritar rusofonă, scăldată de apele Mării Negre, a fost cedată Ucrainei în anul 1954 de liderul sovietic de atunci, Nikita Hruşciov, pe când Rusia şi Ucraina făceau parte din URSS.
"Dacă atunci Crimeea a fost încorporată Ucrainei în conformitate cu legile sovietice, adică după legile Partidului (Comunist al URSS), fără ca oamenii să fie întrebaţi, acum poporul a corectat acea eroare", este de părere Gorbaciov.

"Trebuie salutat acest lucru, nu să se impună sancţiuni", a continuat el, făcând referire la avertismentele statelor occidentale, care nu au recunoscut referendumul şi au instituit sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi şi ucraineni ce au contribuit la secesiunea Crimeii.

"Pentru a impune sancţiuni este nevoie de motive serioase, foarte serioase. Şi sancţiunile trebuie aprobate de ONU", a mai spus ultimul lider sovietic. În opinia părintelui Prestroikăi, "voinţa exprimată de poporul din Crimeea şi transformarea acesteia în entitate a Federaţiei Ruse nu este un motiv pentru aplicarea de sancţiuni".

Ca urmare a rezultatului referendumului de duminică, Parlamentul Crimeii (Consiliul Suprem) a proclamat, luni, independenţa peninsulei faţă de Ucraina şi a cerut alipirea ei la Rusia.