ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul catalan a suspendat, marţi, campania în vederea referendumului pentru independenţă convocat pentru 9 noiembrie, afirmându-şi însă "determinarea" de a-şi îndeplini promisiunea. Decizia vine după ce, luni, Curtea Constituţională a hotărît suspendarea consultării populare.

"Nu-i putem acuza pe funcţionarii" locali, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului catalan, Francesc Homs. El a dat asigurări că guvernul "îşi menţine determinarea" de a continua demersurile cu privire la referendumul pentru independenţă, informează Mediafax.

" Există o procedură peste care nu se poate trece. Dar dorinţa noastră este să continuăm şi vom face în aşa fel încât să ne îndeplinim promisiunile, respectând legea", a afirmat purtătorul de cuvânt.

Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat luni efectele legii şi decretului catalan cu privire la referendumul asupra independenţei Cataloniei convocat la 9 noiembrie, acceptând recursul prezentat de Guvernul de la Madrid, care se opune acestui vot. Tribunalul constituţional spaniol urmează să se pronunţe asupra fondului în maximum cinci luni.

Aspiraţiile la independenţă au crescut în Catalonia, o regiune cu 7,5 milioane de locuitori situată în nord-estul Spaniei, după ce statutul său de autonomie a fost modificat în 2010 de Curtea Constituţională, care a retras recunoaşterea sa drept "naţiune".