ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O iniţiativă bună a Guvernului României - reducerea TVA la alimente la 9% - are efect de bumerang! Astfel, dorind să nu piardă din profitul şi aşa uriaş, marile magazine ce activează în România au recurs la o tactică ce loveşte în consumatori.
Un experiment realizat B1 TV arată că numai în două săptămâni de la anunţul premierului Victor Ponta, care a decis reducerea TVA-ului la toate alimentele din 1 iunie, de la 24%, la 9%, unele preţuri s-au majorat şi cu 30%.



De exemplu, dacă în data de 7 aprilie, preţul pentru 1 kg de pulpă de porc fără os era de aprope 14 lei, acum, preţul a ajuns la 18 lei. Patru lei în plus la kilogram în doar 2 săptămâni.

O creştere vizibilă a fost înregistrată şi în sectorul legumelor. Astfel, acum, 1 kg de ardei gras roşu este aproape 17 lei faţă de 15, cât era în ziua în care se anunţa scăderea TVA-ului la alimente.

Iar povestea se repetă şi în sectorul fructelor. Spre exemplu, 1 kg de mere din Polonia costă acum 4 lei, cu un leu mai mult în comparație cu acum jumătate de lună.

Și laptele s-a scumpit. Un litru de lapte care pe 7 aprilie costa aproape 3 lei, acum depășeste 3 lei și jumătate.

Nici apa îmbuteliată nu a scăpat de creșterea prețului, în numai două săptămâni o găsim în magazin cu aproximativ 16% mai scumpă.