ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul Heritage România, care îşi propune să valorifice "Istorii, patrimoniu, dar şi moşteniri româneşti de-a lungul secolelor. Înainte şi după Hristos", a pornit la drum, anunţă iniţiatorii.

Organizatorii au întocmit un prim traseu european, care va valorifica într-un volum, o expoziție de fotografie și filme-documentar.

Traseul începe la Bucureşti. Şi ajunge la Nagyvazsony. Pe urmele lui Pavel Chinezul, comandantul de oşti bănăţean, “revendicat” de români, unguri şi sârbi. Se continuă spre Trnava (Slovacia): Nicolaus Olahus – primul umanist român. De la Trnava - Praga "pe urmele lui Mihai Viteazul, sosit în “Oraşul de aur” pentru audienţe la Împăratul Rudolf al II-lea si sprijin anti-otoman."

De acolo la Viena, spre "capela lui Şerban Cantacuzino, recunoştinţa austriecilor pentru ajutorul dat, în secret, în timpul marelui asediu otoman al Vienei".

Urmează Kufstein, "Închisoarea martirilor ortodocşi ardeleni sec. XVIII: Visarion Sarai, Oprea Miclaus, Moise Macinic din Sibiel si Ioan Gales". De acolo, spre Bolzano (Italia), "exilul domnitorului moldav Petru Şchiopul (1594), primul Basarab pe tronul Muşatinilor". Din Italia, spre Marsilia la : Abatia Sf.Victor, întemeiată de Sf. Ioan Casianul (sec. V). Traseul va fi parcurs între 4-19 septembrie.

Cei doi membri ai expediţie sunt Alexandru Rădescu şi Irinel Cârlănaru.

heritage romania photo