ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Icoana făcătoare de minuni, a Maicii Domnului, Hodighitria s-a sărbătorit, astăzi, la mănăstirea Mihai Vodă, din centrul capitalei și, ca în fiecare an, de ziua ei, a adus ploaia.

În curtea mănăstirii Mihai Vodă, de la Izvor, sute de credincioși au ascultat, în această seară, slujba de priveghere pentru cinstirea icoanei Maicii Domnului Hodighitria (Povățuitoarea). Icoana se sărbătorește, în fiecare an, pe 21 ianuarie. Pelerinii și credincioșii locului au făcut deja o tradiție din a veni, an de an, pentru a înălța rugăciuni fierbinți către Maica Povățuitoare. Anul acesta, s-au adunat din nou, cu o seară înainte, de la orele 17.30 la 22.00, urmând ca dimineață, de la orele 7, să se unească iar în rugăciune, de data aceasta participând la Sfânta Liturghie, săvârșită cu ocazia sărbătorii Hodighitriei.

În jurul orelor 21.00, la sfârșitul slujbei de Vecernie, a urmat o procesiune cu icoana în jurul bisericii. Credincioșii au urmat-o smeriți, ținând în mâini lumânări. La finalul procesiunii, fiecare, intrând în biserică, a trecut pe sub icoana ridicată spre cer.

Cei care au făcut o tradiție din a veni să o sărbătorească pe Maica Domnului, susțin că an de an, până la sfârșitul slujbei, începe să ningă. Și anul acesta, Fecioara a arătat că e prezentă și ascultă rugăciunile celor ce o caută. În momentul intrării în biserică, lapovița era foarte deasă, însă nu uda pe nimeni. Părintele, în timpul predicii de final, a menționat că Maica Domnului a acoperit pe toată lumea. Deasemenea, acesta a subliniat faptul că Ea este în mijlocul celor ce o caută. „Maica Domnului este printre noi. Maica Domnului nu este în icoană. Ea este în mijlocul nostru. Culege rugăciunile tuturor”.

Cu ocazia acestei sărbători minunate, credincioșii au adus crini, cu care au mângâiat icoana miraculoasă. Aceasta este încă o tradiție a locului. Sute de crini sfințiți au ajuns, în această seară, în casele bucureștenilor care au venit la Mihai Vodă. Părintele i-a sfătuit să îi așeze în apă, în fața icoanei Maicii, iar când se usucă, să nu-i arunce, pentru că există numeroase mărturii ale credincioșilor care au trăit minunea de a îi vedea reînflorind, după ceva timp de la uscare. Acesta a mai povestit, tot în timpul predicii, că acum mulți ani, o doamnă a venit să-i ceară un crin de la icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni. Aceasta susținea că o anume doamnă a trimis-o la el, să-i ceară un boboc pe care urma să-l mănânce și să se vindece de o boală de care suferea. Părintele a fost surprins de cerere și i-a răspuns că, din câte știe, crinii sunt otrăvitori. Femeia, însă, a insistat să primească un boboc. Din păcate, aceasta nu s-a mai întors, însă părintele, care a povestit cu speranța că va ajunge și la urechile ei, a menționat că ar fi bucuros să afle o veste bună de la respectiva, fiind convins că Însăși Maica Domnului a trimis-o la el cu asemenea sfat, pe care, crede el, nu l-ar putea da un om.

Icoana Hodighitria este una dintre icoanele făcătoare de minuni din București. Ea a făcut și face în continuare, minuni mult mai mari decât aducerea de ploaie sfințită. Este cunoscută pentru numeroasele ei binefaceri și vindecări, în special ale maicilor ce au dificultăți în a concepe prunci. Există mai multe astfel de icoane în lume, originala găsindu-se la mănăstirea Xenofont, din Sfântul Munte Athos. Călugării povestesc că, la un moment dat, icoana se afla într-o altă mănăstire. Într-o zi, au găsit-o, pur și simplu, în Xenofont. Au dus-o înapoi, însă icoana singură și sigură de faptul că vrea să rămână aici, s-a întors.

Numele icoanei, Hodighitria, vine de la cuvântul grecesc „hodigos”, care înseamnă „călăuză”, „arătătoare a căii” sau „povățuitoare”. În lume, există mai multe icoane ale Maicii Domnului Îndrumătoarea, printre care și aceasta, de la Mihai Vodă. Ctitorie a marelui Voievod Mihai Viteazu, mănăstirea a fost zidită la finalul secolului al XV-lea, în urma unei promisiuni făcute Sfântului Nicolae.

[highlight]Aflăm, din consemnările cronicarului muntean Radu Popescu și ale cronicarului maghiar Szamoskozy Istvan că pe vremea când Mihai era Ban al Craiovei, a fost condamnat la moarte de către Alexandru Vodă cel Rău. În drum spre execuție, cel care avea să devină, ulterior, domnitor, a cerut voie gărzilor să se închine în Biserica Albă-Postăvari, care a fost demolată în timpul regimului comunist. Aici, s-a rugat în fața icoanei Sfântului Nicolae să-l scape de la moarte și i-a promis că îi va înălța o mănăstire, în apropiere, dacă îl va ajuta. Ruga i-a fost ascultată. În timpul execuției, călăul a aruncat securea, spunând că nu îl poate ucide pe acest om. Cu ajutorul lui Dumnezeu, Mihai a ridicat această mănăstire, cu hramul Sfântului Nicolae. Astăzi, face parte din patrimoniul UNESCO.[/highlight]Translatarea-Bisericii-lui-MIhai-Voda-Viteazul

Se spune că, în timpul comunismului, biserica a scăpat în mod miraculos de buldozere. Se spune că Ceauşescu a avut un vis groaznic, ce l-a determinat, cu o zi înainte de demolare, să accepte soluţia translatării.

Biserica a fost, atunci, translatată 289 m din Dealul Spirii (Dealul Uranus) în spatele clădirilor ce mărginesc Splaiul Independenţei, pe strada Sapienţei, după care a fost închisă şi s-a redeschis, spre a se sluji în ea, în anul 1994. Pe placa din curtea bisericii sunt înscrise următoarele cuvinte ziditoare de suflet: „Maica Domnului să ne binecuvânteze şi să ne învrednicească să fim neobosiţi închinători şi slujitori ai acestei Sfinte Icoane Povăţuitoare, ce se prăznuieşte cu sărbătoare în fiecare an, la 21 ianuarie (stil nou).

Articol scris de Andreea Ilie