ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru prima oară după evenimentele din 1989, România este ţara unde vârstnicii sunt mai mulţi decât tinerii. În cifre, asta înseamnă că numărul persoanelor peste 65 de ani este mai mare decât al celor sub 15 ani. Sociologii avertizează că, în curând, peste jumatate din populaţie va depăşi 50 de ani, ceea ce va fi un dezastru pentru economie şi sistemul de pensii.

Efectele migraţiei, scăderea drastică a natalităţii şi creşterea speranţei de viaţă sunt câteva dintre motivele pentru care raportul între bătrâni şi tineri s-a inversat, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică.

CITEŞTE ŞI: UE a devenit un imens azil pentru vârstnici

Datele INS arată că în prezent în România sunt 3,4 milioane de bătrâni, în timp ce copiii de până la 14 ani sunt doar 3,3 milioane. Interesant este că această schimbare a avut loc în numai 23 de ani. În 1992, în România trăiau peste 5 milioane de copii de până în 15 ani, în timp ce numărul celor de peste 65 de ani era de 2,5 milioane. Adică aveam 2 copii la fiecare vârstnic. Practic, numărul copiilor s-a înjumătăţit.

Dacă în urmă cu 20 de ani mediul rural era principalul rezervor din punct de vedere al natalităţii, satele sunt acum lipsite de tineri. Cei mai mulţi au plecat fie la oraş, fie muncesc în străinătate. Iar femeile, spun specialiştii, pun accent pe studii şi carieră şi lasă familia pe un plan secundar.

Declinul demografic îşi va pune amprenta şi pe sistemul public de pensii, care va deveni nesustenabil. Acest lucru se va întâmpla atunci când populaţia în vârstă de muncă va fi compusă din generaţiile născute după anul 1989 şi care vor avea de susţinut economic o populaţie vârstnică numeroasă, provenită din generaţiile dinainte de 1989, scrie Adevarul.