ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un condamnat la moarte a decedat după o agonie de două ore, miercuri, în Arizona, Statele Unite ale Americii.

Joseph Wood, în vârstă de 55 de ani, condamnat pentru uciderea prietenei sale și a tatălui acesteia în 1989, a fost declarat mort după aproape două ore de la injecție, în loc de circa zece minute, cum ar fi trebuit în mod obișnuit, scrie Daily mail.

Execuția a început la ora locală 13.52 și decesul a fost declarat la ora 15.49, ora Americii, a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului general din Arizona, Tom Horne.

"El s-a chinuit să respire timp de aproximativ o ora si 40 de minute", a declarat avocatul lui, Dale Baich, care a încercat să salveze viața deținutului depunând chiar o moțiune de urgență în fața Curții Supreme pentru ca aceasta să oprească execuția, în timp ce Joseph era în continuare în viață la o oră după injecție.

"Arizona pare să se fi alăturat altor state iresponsabile într-o oroare care era absolut previzibilă", a acuzat Baich, după moartea clientului său.

Guvernatorul Arizonei, Jan Brewer, a ordonat o anchetă dar a precizat că execuția nu a fost ilegală. "Un lucru este sigur, deținutul Wood a murit legal și nu a suferit potrivit mărturiilor și concluziilor medicale", a declarat ea.

În ultimele 24 de ore, Wood a depus mai multe recursuri în fața tribunalelor din Arizona pentru a contesta secretul care înconjoară procedura injecției letale în acest stat, ca în multe altele care practică pedeapsa capitală. Curtea Suprema însă i-a respins toate apelurile

În cele 32 de state unde pedeapsa cu moartea este în vigoare, autoritățile au recurs la prepararea în farmacie a produselor injectate. Totuși, această metodă este neomologată, după refuzul fabricanților europeni de a le furniza substanțe pentru execuții.

Arizona a refuzat să dezvăluie detalii despre procedura de injectare și s-a limitat să spună că Wood a fost executat cu aceleași produse folosite în cadrul unei alte execuții care s-a încheiat prost în ianuarie, în Ohio, în cursul căreia condamnatul s-a agitat și a gemut timp de 26 de minute.

În aprilie, o a treia execuție a prezentat probleme în Oklahoma, unde un deținut a decedat în chinuri după 43 de minute de la injectarea unei combinații de trei produse.

După acest moment, execuțiile au fost suspendate dar au fost reluate în toate statele mai puțin în Oklahoma, în ciuda tuturor protestelor și multiplelor procese disputate pe această temă.