ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pasagerii avionului Airbus A320 prăbușit în Alpii francezi, săptămâna trecută, au fost pe deplin conştienţi de faptul că aeronava va cădea. Așa reiese dintr-o înregistrăre cu telefonul mobil, despre care săptămânalul Paris Match şi cotidianul german Bild afirmă că au putut să o vizioneze. În înregistrare se aud pasageri care strigă "Doamne, Dumnezeule", dar și sunete care sugerează că pilotul încerca să deschidă ușa cabinei.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

Materialul pare să fi fost filmat din partea din spate a avionului. Înregistrarea este autentică, dau asigurări jurnaliştii celor două publicații citate.

"Scena este haotică, neclară. Nu se distinge nicio persoană, dar strigătele dovedesc că pasagerii erau pe deplin conştienţi de ceea ce va urma. Spre sfârşit, după o zguduitură, strigătele se intensifică. Apoi nimic", relatează Paris Match, preluat de ziarul italian Il Giornale.

Cel puţin 3 lovituri metalice care sugerează că pilotul încerca să deschidă uşa cabinei cu un obiect metalic greu se aud în înregistare. Se confirmă astfel înregistrările din cutia neagră găsită de anchetatori. Pilotul a încercat până în ultimul moment să pătrundă în carlingă.

Chiar spre finalul materialului video, aeronava pare că atinge muntele cu o parte a cabinei. Din nou se aud oameni ţipând şi materialul se încheie.

Aceste afirmații sunt ''total false'', a reacționat lt. col. Jean-Marc Ménichini, de la Jandarmeria franceză, contactat de CNN şi preluat de Agerpres. El a precizat că telefoanele mobile găsite la locul accidentului nu au fost încă verificate de către anchetatori, potrivit site-ului CNN. Întrebat despre acest lucru la CNN, editorul şef al BILD online, Julian Reichelt, a subliniat din nou că înregistrarea este autentică.

Până şi anchetatorii recunosc că au fost recuperate telefoane de la locul prăbuşirii avionului - lucru care nu a fost cunoscut de jurnalişti înainte, argumentează Reichelt. De altfel, cele mai importante informaţii nu au fost date încă de la început de anchetatori, ci de către presă, respectiv de New York Times, exemplifică editorul şef, referindu-se la datele despre afecţiunile copilotului.