ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de gospodării și case din mai multe locuri ale țării au fost inundate în urma ploilor torențiale, în Galaţi, Dâmboviţa şi Arad, străzile devenind canale navigabile, iar râurile au ieșit din matcă şi au intrat în curţile oamenilor. Pericolul inundaţiilor încă nu a trecut, fiind emis cod portocaliu în cinci judeţe din ţară, iar pentru alte 26, cod galben, relatează Digi24.


Miercuri seara, după 30 de minute de ploaie torențială, străzile din cartierul Valea Oraşului, din Galaţi, au ajuns canale pe care apa depăşea o jumătate de metru și nu e prima dată când cartierul se inundă, deși, în această zonă, tot sistemul de apă şi canalizare a fost modernizat în urmă cu trei ani cu bani europeni.

Până nu regândim o altă metodă în legătură cu ce s-a întâmplat cu programul ISPA, cred că aşa o să ne chinuim până în toamnă”, spune viceprimarul Galațiului, Radu Cosca.

Inundaţii au fost şi în comuna Voineşti din judeţul Dâmboviţa. În patru ore au cazut aici 70 de litri, cât pentru două săptămâni, iar inevitabil curţile s-au transformat parcă în albii de râu.

În celălalt capăt al țării, la Zăbrani, un sat din judeţul Arad, au fost aceleaşi probleme, casele oamenilor aflându-se între două dealuri, aşa că apa s-a strâns în curţile a peste 30 de localnici, iar viitura a inundat şi două drumuri comunale din apropiere.

75 de case şi 150 de gospodării au fost inundate și în judeţul Bacău, în ultimele 24 de ore plouând cât pentru două luni.

Și Banatul se află sub cod galben de inundaţii, există pericol pe râurile Bega, Timişul superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna din judeţele Timişoara şi Caraş Severin. De asemenea, râurile din alte 24 de judeţete riscă să iasă din matcă în urma precipitaţiilor abundente.

În judeţele Botoşani, Iaşi, Harghita, Bacău şi Covasna, hidrologii au instituit cod portocaliu până astăzi la ora 13.00.

Totodată, până în aceasta seară la ora 22.00, este în vigoare o informare meteorologică ce anunță vreme instabilă în toată ţara, averse torențiale, descărcări electrice și chiar vijelii. Se vor strânge cantități de apă de până la 30 de litri pe metru pătrat și poate cădea și grindină.