ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inundaţiile fac ravagii în România. Un om a murit şi trei sunt daţi dispăruţi în Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, unde zeci de localităţi au fost afectate, drumuri naţionale şi judeţene au fost blocate, iar gospodăriile oamenilor au fost inundate.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că peste 1.600 de angajaţi ai MAI intervin cu 400 de autospeciale pentru salvarea persoanelor din cele zece judeţe afectate de inundaţii: Alba, Argeş, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman şi Vâlcea.

Un număr de 42 de persoane din comuna vâlceană Vaideeni, rămase izolate pe o insuliţă, marţi după-amiază, între apele umflate ale pârâului Luncavăţ, au fost evacuate cu elicopterele, mai multe case din cătunul în care locuiau acestea fiind luate de viitură, ca şi animalele din gospodării.

Elicopterele trimise la Vaideeni, în judeţul Vâlcea, au scos dintre ape 42 de persoane rămase izolate pe o insuliţă înconjurată de viituri, a declarat corespondentului MEDIAFAX prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru-Nicu Cornoiu, aflat la Vaideeni.

”Nu se poate spune câte case au fost distruse şi luate de viituri, pentru că nimeni nu poate ajunge acolo. Pe insula formată între ape au aterizat elicopterele care au luat oamenii. Este o imagine de coşmar, e ceva infernal, copaci întregi au fost luaţi şi sunt purtaţi de ape”, a afirmat prefectul de Vâlcea.

Oamenii evacuaţi vor fi duşi la şcoală sau la unele pensiuni existente în zonă. Potrivit prefectului, multe dintre persoanele evacuate nu au posibilităţi financiare şi vor avea nevoie de ajutor din partea autorităţilor pentru a-şi reface casele luate de viituri.

[highlight]Un bărbat, luat de viitură în Argeş[/highlight]


Bărbatul de 72 de ani luat de viitură în localitatea argeşeană Vedea a fost declarat mort de către medicii SMURD, care au încercat timp de câteva zeci de minute să îl resusciteze.

Reprezentanţi ai Prefecturii Argeş au spus că bărbatul se afla în căruţă în momentul în care a venit o viitură puternică, iar calul s-a speriat, bătrânul căzând din căruţă şi fiind luat de ape.

Tot în judeţul Argeş, o persoană a fost dată dispărută, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care nu a putut furniza detalii.

[highlight]O altă persoană a fost dată dispărută în urma viiturilor[/highlight]


Un bărbat de 38 de ani din comuna vâlceană Stoeneşti este dat dispărut în urma viiturilor, fiind căutat de câteva ore de către autorităţi, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Vâlcea, care spun că şansele ca acesta să mai fie în viaţă sunt minime. Conform surselor citate, localnicii spun că l-au văzut pe bărbat luat de apele pârâului Dobriţoaia, fără ca cineva să poată sări în ajutorul acestuia.

Potrivit ultimelor informaţii furnizate, marţi seară, de Poliţia Vâlcea, trei sate sunt izolate în zona Păuşeşti, după ce un drum comunal a fost distrus de ape. Şi drumul judeţean 703, care face legătura între localităţile Racoviţa şi Perişani, este blocat din cauza aluviunilor.

Marţi seară, pompierii din Vâlcea au intervenit şi în zona localităţii Suteşti, unde două persoane şi 24 de animale au rămas izolate pe o insuliţă formată pe râul Pesceana.

[highlight]Pompierii intervin  pentru salvarea altor opt persoane rămase izolate [/highlight]


Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea intervin, marţi seară, pentru salvarea a opt persoane rămase izolate pe o insulă formată între apele revărsare ale râului Bistriţa, distanţa între oamenii sinistraţi şi mal fiind de aproximativ 150 de metri.

Pompierii intervin cu o barcă pneumatică pentru salvarea oamenilor şi a animalelor, intervenţia fiind una dificilă.